24 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης - Πηγή - tv10.gr

Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων χωρίς εξαιρέσεις

Στις 24 Ιανουαρίου γιορτάζετε κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα της Εκπαίδευσης. Η ημέρα αυτή κατοχυρώθηκε ως διεθνής στις 3 Δεκεμβρίου το 2018 από την γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την ανάδειξη της συμβολής της εκπαίδευσης στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Από την άλλη η UNESCO παρακινεί όλες τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλους τους εταίρους της να δώσουν προτεραιότητα στην παγκόσμια και ποιοτική εκπαίδευση.


Δείτε εδώ το βίντεο της UNESCO:

24 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης; Πηγή: UNESCO

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση ανήκει στα ανθρώπινα δικαιώματα, και όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας έχουν ίσα δικαιώματα σε αυτή, είναι ένα δημόσιο αγαθό με δημόσια ευθύνη.

Αν δεν υπάρχει ανοικτή, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες για όλους, δεν θα μπορέσουν οι χώρες να πετύχουν το να υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο φυλών και επιπλέον δεν θα μπορέσει να εξαλειφθεί η φτώχεια που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια παιδιά, αλλά και πολλοί νέοι και ενήλικοι.

Σήμερα, 258 εκατομμύρια παιδιά και νέοι εξακολουθούν να μην φοιτούν σε κάποιο σχολείο. Στα 617 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των παιδιών αλλά και των έφηβων που δεν μπορούν να διαβάσουν αλλά ούτε και να κατανοήσουν τα βασικά μαθηματικά.

Στην Υποσαχάρια Αφρική το ποσοστό των κοριτσιών που καταφέρνουν να ολοκληρώσουν ακόμη και την βασική εκπαίδευση είναι λιγότερο από το 40%, ενώ περίπου στα τέσσερα εκατομμύρια κυμαίνεται ο αριθμός των παιδιών και των νέων προσφύγων οι οποίοι δεν πηγαίνουν σε κάποιο σχολείο. Τα περισσότερα είναι κορίτσια κυρίως.

Το δικαίωμά αυτών των παιδιών στην εκπαίδευση παραβιάζεται και είναι απαράδεκτο.

Γιατί χρειάζεται ο άνθρωπός την εκπαίδευση;

Ο άνθρωπός χρειάζεται την εκπαίδευση, ώστε να μπορέσει να καταπολεμήσει την γλώσσα του μίσους, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας και για να καλλιεργηθεί η παγκόσμια ιθαγένεια.

Χρειαζόμαστε εκπαίδευση ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τις ανισοτήτες και να βελτιώσουμε την υγεία.

Χρειαζόμαστε την εκπαίδευση για την επίτευξη της ισότητας των δυο φύλων και για την εξάλειψη των παιδικών γάμων που γίνονται σε πολλές χώρες ακόμα και σήμερα.

Χρειαζόμαστε την εκπαίδευση για να προστατεύσουμε τους πόρους του πλανήτη μας.

Πηγή: sansimera.gr Ηνωμένα Έθνη

Δείτε επίσης:

18 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

10 Δεκεμβρίου:Παγκόσμια Hμέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Στην ίδια κατηγορία