1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

aids - παγκόσμια ημέρα

Πως μεταδίδεται

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα, και έχουν περάσει περίπου 40 χρόνια από την πρώτη φόρα που έκανε την εμφάνιση του. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και το καταλαβαίνουμε από τον αριθμό των θανάτων που προέρχονται από αυτόν τον θανατηφόρο ιό.

Από τον ιό του AIDS έχουν σκοτωθεί 25 εκατομμύρια άνθρωποι και έχουν μολυνθεί άλλα 40 εκατομμύρια και αυτός ο αριθμός αυξάνεται ολοένα. Σε γυναίκες και άνδρες είναι το νούμερο ένα αίτιο θανάτου σε ηλικίες από 15 έως 29 ετών.

Πως μεταδίδεται τo Aids

Ο πιο συνηθής τρόπος μετάδοσης του ιού είναι μέσα από την σεξουαλική επαφή. Αυτό συμβαίνει διότι ο ιός βρίσκεται εν αφθονία στο σπέρμα του μολυσμένου ατόμου, όποτε μπορεί να μεταδοθεί είτε με την κολπική είτε με την πρωκτική συνουσία.

Ο ιός βρίσκεται στο αίμα των θυμάτων του και έτσι μπορεί και να μεταδοθεί ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών, δηλαδή αν ένα άτομο είναι μολυσμένο και χρησιμοποιήσει την ίδια βελόνα με ένα άλλο άτομο θα μολυνθεί και αυτό, επίσης μεταφέρεται στους αιμοφιλικούς, επίσης όταν το αίμα που μεταγγίζεται είναι μολυσμένο, όπως και σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στην μήτρα, ακόμη και κατά την διάρκεια του τοκετού μπορεί να μολυνθεί από το αίμα της μητέρας του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση του προφυλακτικού εξασφαλίζει ασφαλές σεξ αφού ο ιός δεν μπορεί να διαπεράσει το υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένο. Όποτε καταλαβαίνουμε ότι η χρήση του ιός μπορεί να περιοριστεί σημαντικά.

Από τον ιό μπορούν να προσβληθούν τόσο οι ομοφυλόφιλοι τόσο και οι ετεροφυλόφιλοι. Αρχικά, ο ιός είχε περιοριστεί μόνο στους ομοφυλόφιλους άλλα ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τους χρήστες τοξικών ουσιών και τους ετεροφυλόφιλους.

Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις γυναικών όπου έχουν προσβληθεί από το Aids από μια και μόνο σεξουαλική επαφή με κάποιον άγνωστο άντρα που ήταν τοξικομανής και μοιραζόταν τις σύριγγες με πολλά άτομα, επιπλέον μια γυναίκα μπορεί να κολλήσει και τον ιό από τον σύζυγο της ο οποίος μπορεί να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις ομοφυλοφιλικές και μη.

Τι είναι το Aids

Το Aids ή αλλιώς ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνοντας έναν ανθρώπινό οργανισμό καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό του σύστημα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου.

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποιο εμβόλιο και δεν υπάρχει καμία θεραπεία ώστε να εξαφανιστεί ο ιός. Πέρα από αυτό έχουν αντιμετωπιστεί όμως κάποιες λοιμώξεις που έχουν εμφανιστεί στους φορείς της νόσου με την χρήση του φαρμάκου ΑΖΤ όπου και παρατηρήθηκε ότι καλυτέρευε την ποιότητα της ζωής τους.

Δεν πρέπει πότε να ξεχάσεις!

  • Το να έχεις σεξουαλικές επαφές με ένα άτομο, ουσιαστικά έχεις και με τους προηγούμενους του ερωτικούς συντρόφους.
  • Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από το ιό μένουν χρόνια υγείες.
  • Ο καθένας μπορεί να μολυνθεί από το ιό και να μην το γνωρίζει.
  • Μη διακινδυνεύεις την ζωή σου αποδεχόμενος σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό
  • Η πρόληψη μπορεί να σου σώσει την ζωή.

Δείτε επίσης

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – 35 εκατ. θάνατοι τα τελευταία 30 χρόνια

Στην ίδια κατηγορία