Κοτόπουλο κατσιατόρε

Ακριβώς όπως ο γαλλικός όρος chasseur, cacciatora σημαίνει «του κυνηγού». Το πιάτο προέρχεται από την κεντρική Ιταλία. Αυτή η συνταγή με ντομάτες, είναι ίσως η πιο διαδεδομένη.

20′ προετοιμασία 1 ώρα μαγείρεμα Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1 κοτόπουλο βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 – 10 κομμάτια, με ή χωρίς το δέρμα, αλατοπιπερωμένα
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  2 πιπεριές κέρατα+2 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από κοτσάνια και σπόρια, σε λεπτές λωρίδες
  •  1.200 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες, μαζί με τα υγρά τους (ή 1½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, κομμένα κονκασέ)
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
  •  2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  •  200 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  200 ml ζεστός ζωμός κότας
  •  1 αστεροειδής γλυκάνισος
  •  1 κουτ. σούπας φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
  •  1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσουν
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μέτρια φωτιά (σε δύο δόσεις αν δεν χωράνε όλα μαζί), για περίπου 6 – 7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
  2. Πετάμε το λίπος από την κατσαρόλα, αν έχουν βγάλει πολύ, και στο άλλο μισό ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και όλες τις πιπεριές για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη ροδίσουν.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε το ζωμό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά και ρίχνουμε τις ντομάτες και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Μόλις το φαγητό κοχλάσει έντονα, βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 1 για μάτια με κλίμακα μέχρι το 3, στο 3 για μάτια μέχρι το 9), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  4. Τα κομμάτια του στήθους μπορεί να έχουν γίνει λίγα λεπτά νωρίτερα, οπότε τα ελέγχουμε. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ελέγχουμε τη σάλτσα· αν είναι αρκετά ρευστή, τη βράζουμε για 5 – 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τη ρίγανη και το βασιλικό και ανακατεύουμε.
  5. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ψωμί.

πηγη- gastronomos.gr

Δείτε επίσης:

Kέικ πορτοκαλιού με σιρόπι πορτοκαλιού

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored