Κολοκυθοανθοί γεμιστοί

Άφθονο ελαιόλαδο, μπόλικα φρέσκα μυρωδικά, πρωινοί κολοκυθοανθοί και σιγανό ψήσιμο στον φούρνο. Τα μυστικά της συνταγής είναι λίγα αλλά σημαντικά.

1 ώρα προετοιμασία 1 ώρα και 30′ ψήσιμο 1 ώρα και 30′ αναμονή Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  40 φρέσκιοι, γεροί κολοκυθοανθοί, ολόκληροι + 15 επιπλέον, ψιλοκομμένοι
  •  400 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  200 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  300 γρ. κολοκυθάκια χοντροτριμμένα και στυμμένα με το χέρι
  •  200 γρ. ρύζι γλασέ
  •  Τα φύλλα από 2 μάτσα δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  Χυμός από 1-2 λεμόνια
  •  300 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών, ζεστός ή νερό
  •  370 ml ελαιόλαδο
  •  Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Διαδικασία

  1. Ανοίγουμε προσεκτικά τους κολοκυθοανθούς και κόβουμε από το εσωτερικό του καθενός έναν κοκκινωπό, σκληρό «αστερία» στη βάση του ανθού.
  2. Έπειτα, με ένα μαχαιράκι στρογγυλεύουμε γύρω γύρω τη σκληρή βάση εξωτερικά του ανθού, εκεί που είναι κολλημένος δηλαδή με το κολοκύθι.
  3. Ξεπλένουμε τους κολοκυθοανθούς με κρύο νερό, προσεκτικά για να μην τους διαλύσουμε, και τους αφήνουμε να στραγγίξουν.

Γέμιση

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 200 ml από το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Είναι άφθονο, αλλά έτσι πρέπει, γιατί θα ποσάρουμε, θα σιγομαγειρέψουμε δηλαδή τα υλικά μας στο λάδι, σαν κονφί, δεν θα τα τηγανίσουμε.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σιγομαγειρεύουμε υπομονετικά στο λάδι για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει.
  3. Ρίχνουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ποσάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
  4. Έπειτα ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας τακτικά, για 5 λεπτά. Τα κολοκυθάκια, αν και στυμμένα, διατηρούν αρκετό και νόστιμο υγρό που θα το βγάλουν τώρα, δίνοντας νοστιμιά στη γέμιση.
  5. Ρίχνουμε τους ψιλοκομμένους ανθούς και άλλα 50 ml από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να το μαγειρεύουμε, πάντα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.
  6. Μετά απο 3-4 λεπτά θα το τραβήξουμε από τη φωτιά για να μη στεγνώσει.
  7. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
  8. Ρίχνουμε άλλα 70 ml ελαιόλαδο, όλα τα μυρωδικά, τον χυμό λεμονιού, άφθονο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, απαλά.
  9. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να γίνει χλιαρή, ανακατεύοντας πότε πότε. Στο διάστημα αυτό θα βγάλουν και τα μυρωδικά τους αρωματικούς τους χυμούς, ήπια, και θα δώσουν στη γέμιση την ωραία μυρωδιά που χρειάζεται.

Γέμισμα

  1. Κρατάμε τον κολοκυθοανθό όρθιο στη μία παλάμη και με το άλλο χέρι ανοίγουμε προσεκτικά τα πέταλα.
  2. Βάζουμε τη γέμιση με ένα κουταλάκι στη βάση του κολοκυθοανθού, εκεί που είναι στρογγυλός και φουσκωτός, και αφήνουμε κενό τον ανθό από τη μέση και πάνω που στενεύει και κλείνει.
  3. Στρίβουμε απαλά τα πέταλα να μοιάζουν με πουγκί και βάζουμε τον ανθό όρθιο σε ένα ευρύχωρο ταψί, με τις στριφτές άκρες του προς τα πάνω σαν τσουλούφι. Πρέπει να είναι στριμωχτά, να μην έχουν χώρο να κινηθούν στο ψήσιμο και ανοίξουν.
  4. Μόλις γεμίσουμε το ταψί, περιχύνουμε τους ανθούς με τον ζεστό ζωμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του.
  5. Βάζουμε το ταψί σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 130°C και ψήνουμε για 1 1⁄2 ώρα.
  6. Ξεφουρνίζουμε, αφήνω για 30 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το σκεύος και μετά για άλλα 30 λεπτά με ξεσκέπαστο.
  7. Περιχύνουμε με το σκέτο ζουμί που έχει μείνει στο ταψί τους κολοκυθοανθούς και το συνοδεύουμε με γιαούρτι, για περισσότερη δροσιά στο στόμα.

gastronomos.gr

Facebook
Twitter
Email
Sponsored