Όραση – Τι να φάμε για να βλέπουμε καλύτερα

Πέρα από άλλα προληπτικά μέσα, η καλή υγεία των ματιών μας έχει σήμερα συσχετιστεί και με τη σωστή διατροφή, μέσω της πρόσληψης ορισμένων απαραίτητων για τα μάτια μας συστατικών. Η λουτεΐνη, η βιταμίνη Α, το β-καροτένιο, τα ω3 λιπαρά οξέα, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη D είναι μερικά από τα συστατικά που έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένη υγεία των ματιών και καλή όραση.

Τι να φάμε για να βλέπουμε καλύτερα

Λουτεΐνη

Η λουτεΐνη αποτελεί ένα συστατικό του οφθαλμού και όπως προκύπτει από πληθώρα μελετών, η πρόσληψή της μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για αλλοίωση της δομής και της λειτουργικότητας των οφθαλμών.

Καλές πηγές λουτεΐνης στη διατροφή μας αποτελούν:

  • Ο κρόκος του αυγού
  • Το λάχανο
  • Τα σπαράγγια
  • Το πορτοκάλι και τα εσπεριδοειδή
  • Το σπανάκι
  • Το καρότο
  • Η πορτοκαλί πιπεριά
  • Οι αγκινάρες

Βιταμίνη Α

Η έλλειψή της οδηγεί συχνά σε ξήρανση του επιπεφυκότος του ματιού ή ξηροφθαλμία, σε κακή προσαρμογή στο σκοτάδι ή νυκταλωπία, ενώ έλλειψη βιταμίνης Α μακράς διαρκείας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.

Κύριες πηγές βιταμίνης Α είναι:

  • Τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά
  • Το ψάρι, ο τόνος, οι σαρδέλες και η ρέγκα
  • Το μουρουνέλαιο
  • Τα ιχθυέλαια
  • Το συκώτι
  • Ο κρόκος αυγού

Β-καροτένιο

Αποτελεί ένα προστατευτικό συστατικό για τα μάτια μας και πρέπει να φροντίζουμε να μη μας λείπει.

Πού εντοπίζεται:

  • Σε βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μπρόκολο
  • Σε πορτοκαλοκίτρινα φρούτα, όπως βερίκοκο, μάνγκο και μανταρίνια
  • Σε πορτοκαλοκίτρινα λαχανικά, όπως καρότο και γλυκοπατάτα

Ω3 λιπαρά

Ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη της ακεραιότητας της όρασης στα νεογνά.

Πηγές Ω3 λιπαρών στη διατροφή μας είναι:

  • Τα ιχθυέλαια
  • Τα ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, κολιός)
  • Τα καρύδια
  • Τα σαλιγκάρια
  • Τα λαχανικά, όπως η αντράκλα (γλιστρίδα)

Φυλλικό οξύ

Ανεπάρκειά του μπορεί ορισμένες φορές να καταλήξει σε οπτική νευροπάθεια.

Βρίσκεται κυρίως:

  • Στο μοσχαρίσιο συκώτι
  • Στο σπανάκι
  • Στις φακές
  • Στα φασόλια
  • Στα σπαράγγια
  • Στον αρακά
  • Στο μπρόκολο

Βιταμίνη D

Διαταραχές όρασης παρατηρούνται και μετά από έλλειψη βιταμίνης D, καθώς αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη συμμετέχει στον μηχανισμό της όρασης.

Κύριες πηγές της είναι:

Προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το γάλα, το αβγό, το βούτυρο, οι μαργαρίνες, τα ψάρια, ενώ συντίθεται και στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.

πηγη- vita.gr

Δείτε επίσης:

Θυρεοειδής – Πώς θα καταλάβετε ότι υπολειτουργεί

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored