Κρυολόγημα – Πώς ενισχύει την ανοσία κατά του κορωνοϊού

Οι άνθρωποι που δημιουργούν υψηλά επίπεδα ανοσοκυττάρων από κορωνοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα θα μπορούσαν να έχουν κάποια προστασία έναντι της covid-19, σύμφωνα με  μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Ισχυρότερη ανοσία από το κρυολόγημα

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα Τ κύτταρα που δημιουργούνται από άλλους κορωνοϊούς μπορούν να αναγνωρίσουν τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η παρουσία αυτών των Τ κυττάρων τη στιγμή της έκθεσης στον COVID-19 θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης.

«Η έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 δεν οδηγεί πάντα σε μόλυνση και θέλαμε να εξερευνήσουμε γιατί» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Imperial’s National Heart and Lung Institute. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων από το κοινό κρυολόγημα ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον COVID-19, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Αν και αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη, είναι μόνο μια μορφή προστασίας και θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν αρκεί να βασιστεί κανείς σε αυτό» επεσήμαναν οι ερευνητές. «Αντίθετα, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από την covid-19 είναι να εμβολιαστείτε πλήρως, συμπεριλαμβανομένης της αναμνηστικής δόσης σας».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 52 άτομα που ζούσαν με άτομα που είχαν επιβεβαιωμένα μολυνθεί από τον κορωνοϊό τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μεταξύ των 26 ατόμων που δεν προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, υπήρχαν «σημαντικά υψηλότερα επίπεδα» προϋπάρχοντων Τ κυττάρων από κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος, σε σύγκριση με τα 26 άτομα που μολύνθηκαν.

Πώς λειτουργούν τα προϋπάρχοντα Τ κύτταρα

Τα Τ κύτταρα που ερευνήθηκαν στη μελέτη θεωρούνται «διασταυρούμενα αντιδρώντα» και μπορούν να αναγνωρίσουν τις πρωτεΐνες του SARS-CoV-2. Προσφέρουν προστασία στοχεύοντας πρωτεΐνες μέσα στον ιό SARS-CoV-2, αντί για τις πρωτεΐνες στην ακίδα, την επιφάνεια δηλαδή του κορωνοϊού που του επιτρέπουν να εισβάλει στα κύτταρα.

Τα τρέχοντα εμβόλια κατά της covid-19 στοχεύουν τις πρωτεΐνες ακίδας, οι οποίες είναι πιο πιθανό να μεταλλαχθούν από τις εσωτερικές πρωτεΐνες, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η παραλλαγή Όμικρον, για παράδειγμα, έχει πολυάριθμες μεταλλάξεις σε πρωτεΐνες ακίδας που μπορεί να της επιτρέψουν να αποφύγει τα εμβόλια.

πηγη- vita.gr

Δείτε επίσης:

Αυτό είναι το Νο1 σύμπτωμα που συνδέεται με την Όμικρον

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored