Τρίκαλα: Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

μπουντουρη ελευθερια διατροφολογος

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελευθερία Μπουντούρη μας δίνει χρήσιμες συμβουλές πώς μπορούμε να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να προστατευτούμε από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα

Βρισκόμαστε στη καρδιά του χειμώνα, μια εποχή γεμάτη ιώσεις και κρυολογήματα. Τα μικρόβια που κυκλοφορούν ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους είναι πολλά. Το φάρμακο για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τους ιούς βρίσκεται στη διατροφή μας και μας το χαρίζει η φύση απλόχερα.

Για να διατηρήσουμε το αμυντικό μας σύστημα σε εγρήγορση απαραίτητη είναι μια ισορροπημένη διατροφή που να αποτελείται από:

Τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη C.Tην Βιταμίνη Cτην συναντάμε επί το πλείστων στα φρούτα και ιδιαίτερα σταεσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, τα μανταρίνια. Στα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα σκουροπράσινα λαχανικά και οι κόκκινες πιπεριές. Επίσης, Βιταμίνη Cπεριέχουν και τα ιπποφαέςτρόφιμα ή ο χυμός ιπποφαούς. Γι’ αυτό, συστήνεται κάθε μέρα να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά.

Διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση 200mgΒιταμίνης Cημερησίως μειώνει δραματικά την εξέλιξη ενός κρυολογήματος.

Ο ψευδάργυρος, επίσης, τονώνει το ανοσοποιητικό. Περιέχεται στο κόκκινο κρέας (όπως χοιρινό, μοσχάρι),στο συκώτι μοσχαριού, στα αυγά, στο κοτόπουλο, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα φασόλια, στο καλαμπόκι, στα καρύδια και στα φιστίκια.

Το σελήνιο ενισχύει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Το συναντάμε στα ψάρια και θαλασσινά, στα πουλερικά, στα μανιτάρια και στους σπόροι chia.

Αποφεύγουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη(αναψυκτικά, έτοιμοι χυμοί, γλυκά) καθώς βοηθά στην εκδήλωση φλεγμονής και αποδυναμώνει το αμυντικό μας σύστημα και την κατανάλωση αλκοόλ καθώς και αυτό επιδεινώνει τις φλεγμονές και αφυδατώνει τον οργανισμό.

Και βέβαια, η σωστή ενυδάτωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Συστήνεται να καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως από τα οποία τα 8 να είναι νερό.

Συμπερασματικά, επιλέγουμε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, χυμούς, λαχανικά και σπόρους. Το κρέας προτιμάμε να το μαγειρεύουμε σαν σούπα με λαχανικά για να κερδίσουμε και το πλεονέκτημα της ενυδάτωσης. Προσθέτουμε στη διατροφή μας το σκόρδο το οποίο είναι αντιμικροβιακό και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το gingerτο οποίο μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος όταν αυτό εμφανιστεί.

Δείτε επίσης

Τρίκαλα: Υγιεινά σνακ για το σχολείο

Τρίκαλα: Τηλεργασία και σωστή διατροφή

Facebook
Twitter
Email
Sponsored