Θετικό το Δ.Σ. Φαρκαδόνας στην δημιουργία του φράγματος Νεοχωρίτη

Στόχος της συζήτησης η ενημέρωση γύρω από την μέχρι σήμερα πορεία, αλλά και να εκφραστεί η θετική άποψη του Δήμου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την δημιουργία του

Ευρεία συζήτηση γύρω από την μέχρι σήμερα πορεία του εγχειρήματος της δημιουργίας φράγματος στο Νεοχωρίτη ποταμό στην Οιχαλία, πραγματοποίησε στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας.

Το Σώμα σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» εμφανίστηκε θετικό και υπέρμαχο της δημιουργίας του φράγματος, που θα βοηθήσει στα μέγιστα για την αποφυγή πλημμυρών, αλλά και θα συνεισφέρει στις αυξημένες ανάγκες άρδευσης των αγροτών της ευρύτερης περιοχής Φαρκαδόνας.

Στόχος της συζήτησης η ενημέρωση γύρω από την μέχρι σήμερα πορεία, αλλά και να εκφραστεί η θετική άποψη του Δήμου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την δημιουργία του.

Η συζήτηση και οι προσπάθειες για τη δημιουργία του φράγματος επί πρώην Καποδιστριακής δημοτικής Αρχής Οιχαλίας και επί τότε δημαρχίας Θανάση Ζιώγκου. Τότε με προσπάθειες του τότε δημάρχου, και με την συνδρομή του Υπουργείου Γεωργίας και επί υπουργείας του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, είχε συνταχτεί η προμελέτη του έργου.

Λίγα χρόνια αργότερο ο φάκελος μετέβη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της ΜΠΕ. Τόσο ο Δήμος Φαρκαδόνας, όσο και ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής, θεωρούν το έργο άκρως αναγκαίο καθώς θα δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Το σημαντικότερο θα βοηθήσει ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες και σε περιόδους ξηρασίας να μην μένει ο κάμπος χωρίς νερό, και το χειμώνα να υποφέρει από πλημμύρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και εντάχτηκαν στην προμελέτη, με την κατασκευή του φράγματος στο Νεοχωρίτη ποταμό, χωρητικότητας 32 εκ. μ3  ύδατος, θα επιτυγχάνεται μια σημαντική απομείωση μέχρι και ολική απόσβεση του πλημμυρικού φαινομένου στο ποταμό Νεοχωρίτη.

Πράγματι στην περίπτωση που εισρεύσει μια πλημμύρα του ποταμού στον ταμιευτήρα του φράγματος, ενώ αυτός θα είναι ήδη πλήρης τότε θα επέλθει σοβαρή ανάσχεση και αποθήκευση του πλημμυρικού όγκου στην πέραν της στάθμης του υπερχειλιστή χωρητικότητας του ταμιευτήρα, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται πλέον η εναπομένουσα πλημμυρική παροχή, που απορρέει από τον υπερχειλιστή του φράγματος.

Ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όταν η εισρέουσα πλημμυρική παροχή του ποταμού, βρίσκει ταμιευτήρα του φράγματος κατά το ήμισυ πλήρη, τότε ενδεχομένως θα μπορεί να αποθηκευτεί στον ταμιευτήρα μέχρι και ολόκληρος ο πλημμυρικός όγκος, με συνέπεια τον πλήρη μηδενισμό της απορρέουσας από τον υπερχειλιστή του φράγματος πλημμυρικής παροχής.

Έτσι η κατασκευή του φράγματος πέραν της ικανοποίησης αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών, θα παρέχει και αντιπλημμυρική προστασία στα δ.δ. Νεοχωρίου, Γεωργανάδων, Κλοκοτού, καθώς και της ευρύτερης πεδινής περιοχής του Θεσσαλικού κάμπου που γειτνιάζει με τον ποταμό.

Facebook
Twitter
Email
Sponsored