O Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς Ασπροτάμου διατηρεί τη πολιτιστική κληρονομιά

Την δική του σφραγίδα στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των ηθών και εθίμων έχει βάλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κρανιάς Ασπροτάμου από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του έως και σήμερα.

Κατά την κα. Σμιξιώτη ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι ένας δραστήριος σύλλογος που μετρά εκατοντάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με την αγάπη, τον εθελοντισμό και την προσωπική δουλειά, είτε του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε των μελών.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο είναι το Ζιαφέτι όπου κάθε οικογένεια φέρνει το φαγητό της, το μοιράζεται με τους άλλους και διασκεδάζει με τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσική, κατασκευές ρομποτικής, προβολή ταινιών για μικρούς και μεγάλους, η έκδοση ενός ημερολογίου με ένα θέμα που αφορά πάντα την Κρανιά.

Μάλιστα, το Ημερολόγιο του 2021 είναι αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφικής προσωπογραφίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέλεξε φωτογραφίες από ζευγάρια της Κρανιάς που φωτογραφήθηκαν σε στούντιο προπολεμικά, ενώ στους στόχους της Διοίκησης είναι να διοργανωθούν εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου Κώστα Βίρβου.

Επίσης, διοργανώθηκε διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρανιάς Ασπροποτάμου με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 στον Ασπροπόταμο» με κεντρικό ομιλητή τον κ. Τάκη Κωνσταντινίδη, καθηγητή-συγγραφέα – ερευνητή τοπικής ιστορίας.

Ωστόσο, όπως όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι τη χρονιά που έφυγε, παρέμεινε αδρανής, εξαιτίας των μέτρων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς Ασπροποτάμου κα. Φανή Σμιξιώτη «από πέρυσι αδρανοποιηθήκαμε σε μεγάλο βαθμό, λόγω του κορωνοϊού, ενώ αντιμετωπίζουμε και ζήτημα με τα οικονομικά, δεδομένου ότι οι σύλλογοι στηρίζονται αποκλειστικά μόνον στις συνδρομές των μελών τους». «Όχι στα αιολικά»

Η κα. Σμιξιώτη δεν παρέλειψε να σταθεί και στην απόφαση του Συλλόγου ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων στην περιοχή του Ασπροποτάμου «Ως Σύλλογος δεν εγκρίνουμε την όλη διαδικασία και είμαστε κατά των αιολικών στον Ασπροπόταμο. Λέμε «ναι» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να καταστραφούν παρθένα δάση στο όνομα της Πράσινης Ενέργειας.

Ζητάμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να σταματήσει άμεσα η επιχείρηση καταστροφής της Πίνδου με βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα. Αυτό το εγχείρημα βρίσκει χαμένους το κράτος, την κοινωνία και το περιβάλλον» τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Facebook
Twitter
Email
Sponsored