«Κάιρο, Μητέρα του κόσμου»

«Κάιρο, Μητέρα του κόσμου»

Ήρθε για να μείνει, όπως όλα δείχνουν ο Τρικαλινός συγγραφέας Νίκος Καλόγηρος, αφού η δεύτερη του συγγραφική απόπειρα «Κάιρο, Μητέρα του κόσμου» από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ συνεχίζει να κερδίζει τις καρδιές των αναγνωστών.

Μετά το «Σλάλομ» από τις εκδόσεις Πανοπτικόν, ο Νικόλας Καλόγηρος επιστρέφει με ένα μαγευτικό μυθιστόρημα μιλά στο «TV.10.gr» για όσα τον οδήγησαν να αποδώσει τον δικό του «φόρο τιμής στις γειτονιές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας».

Η αφήγηση ξεκινά το 2008. Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 στην Αθήνα, ο κεντρικός ήρωας, Μηνάς Μερσίνης, πηγαίνει στο Κάιρο με πλαστό διαβατήριο και μια αποστολή. Πρέπει να ενεργήσει ενάντια στο τριαντάχρονο αυταρχικό καθεστώς του Μουμπάραλ. Θα τον βοηθήσει να δικτυωθεί και να οργανωθεί καλύτερα η διδακτορική φοιτήτρια Ριχάμ Χουσεΐν Γουίλιαμς. Παράλληλα όμως ο Μηνάς θα την ερωτευθεί…

Ποια η αφορμή για τη δεύτερη αυτή συγγραφική απόπειρα;

Η αιτία είναι πάντα η τάση να πλάσεις μια ιστορία και να την αφηγηθείς. Οι αφορμές ήταν ποικίλες. Το θάμβος που μου προκάλεσε η Αίγυπτος, η ανάγκη μου να μιλήσω για την αδικαίωτη νέα γενιά ακτιβιστών της δημοκρατίας που ξεκίνησαν την επανάσταση της Πλατείας Ταχρίρ, η εντατική μελέτη του Στρατή Τσίρκα, το ανικανοποίητο και διαφεύγον που χαρακτηρίζει την ερωτική συνθήκη, η έννοια της πολλαπλής ταυτότητας, τα θραύσματα της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, η μεσογειακή αύρα της μείξης.   

Πες μας λίγα λόγια για αυτή την «ιστορία έρωτα και εξέγερσης» να πάρουμε μια γεύση…

Θα προσπαθήσω να περιγράψω την πλοκή. Το 2010, ο Μηνάς Μερσίνης, ένας νεαρός διανοούμενος με πάθος αλλά και ιδεολογικά προσκολλημένος, καταφεύγει στο Κάιρο με πλαστό διαβατήριο και μια αποστολή. Ταξιδεύει ως μυστικός σύνδεσμος της ακροαριστερής του οργάνωσης με τους αντικαθεστωτικούς και τους ισλαμιστές της Αιγύπτου που επιδιώκουν την ανατροπή του Μουμπάρακ. Τα πράγματα ανατρέπονται με την γνωριμία του με την αινιγματική διδακτορική φοιτήτρια Ριχάμ Γουίλιαμς, μια καλλονή με Αφροαμερικανικές και Τουαρέγκ ρίζες.

Η Αίγυπτος βράζει στο καζάνι της μεγάλης αλλαγής. Γυναίκες παθιασμένες με την αιγυπτιακή μυθολογία, καθεστωτικοί πολιτικοί, ισλαμιστές, αντεργκράουντ μουσικοί, νεαρές ακτιβίστριες, μυστικοί αστυνομικοί και απεργοί συναντιούνται στην αφρικανική μητρόπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων.

Η αναζήτηση της μητρικής του ρίζας, τα Κρυμμένα ποιήματα του Καβάφη, τα μπλουζ των Τουαρέγκ, ο Νείλος, ο έρωτας και η επανάσταση είναι η πυξίδα που τον οδηγεί στην κάτω πλευρά της Μεσογείου.

Είναι αλήθεια ότι βιβλία με τέτοιο περιεχόμενο, απαιτούν έρευνα, προσεκτική καταγραφή γεγονότων και προσώπων. Πόσο δύσκολο ήταν στην προκειμένη περίπτωση; Πόση έρευνα και πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το βιβλίο σου;

 Τον Σεπτέμβρη του 2015 πήγα να διδάξω αγγλικά στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου. Είμαι άνθρωπος που απολαμβάνει να πεζοπορεί είτε στον αστικό ιστό είτε στην φύση. Το ίδιο έκανα και στην Αίγυπτο. Ήμουν τυχερός, περπάτησα σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Συνάντησα αρκετούς ανθρώπους που είχαν ζήσει τα γεγονότα της αιγυπτιακής Επανάστασης και τους πήρα άτυπες συνεντεύξεις. Άρχισε μέσα μου να σχηματίζεται η ατμόσφαιρα και ο ρυθμός. Όταν γύρισα στην Ελλάδα, ξεκίνησα μια βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα που διήρκεσε δυο χρόνια για να αναζητήσω τα τεκμήρια μιας ορισμένης αναπαράστασης που είχα στο νου μου. Το γράψιμο του μυθιστορήματος πήρε ακόμα ένα χρόνο.

Ποια είναι η επόμενη συγγραφική σου απόπειρα;

Δουλεύω ένα μυθιστόρημα στο οποίο θα παίζει ρόλο η πόλη των Τρικάλων. Είμαι ακόμα στην αρχή κι έτσι δεν μπορώ να μοιραστώ περισσότερα. 

Στην εποχή του διαδικτύου και της εικόνας πόσο εύκολο είναι να επιβιώσει ένας συγγραφέας από τη στιγμή που οι πωλήσεις  βιβλίων καταγράφουν πτώση.

Στον καιρό της 4ης βιομηχανικής επανάστασης η συλλογική υποτίμηση της εργασίας και η σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας δυσκολεύουν την καθημερινή επιβίωση των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Έχουμε λόγους να εικάζουμε ότι η αγορά εργασίας σε είκοσι χρόνια δεν θα έχει καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Εντωμεταξύ, οι καλλιτέχνες ζουν με έναν τρόπο μόνιμα σε οικονομική κρίση, πολύ πριν την πρόσφατη. Προσωπικά, βιοπορίζομαι από τη διδασκαλία και όχι από τη λογοτεχνία. Ο χώρος του βιβλίου έχει κι αυτός χτυπηθεί αλλά υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί άνθρωποι πεπεισμένοι πως η ανάγνωση της λογοτεχνίας πρέπει να υπάρχει στη ζωή τους. Αισιοδοξώ –αν και συγκρατημένα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Καλογηρος γεννήθηκε το 1989 στα Τρίκαλα. Έχει σπουδάσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, Μετάφραση και Διαπολιτισμική Επικοινωνία, Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο. Έχει ζήσει σε Γαλλία, Βρετανία και Αίγυπτο. Είναι καθηγητής αγγλικών και υποψήφιος διδάκτορας Λογοτεχνίας στο Παν/μιο Θεσσαλίας. Το μυθιστόρημά του «Κάιρο, Μητέρα του Κόσμου» (2019) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος. Είχε προηγηθεί η νουβέλα «Σλάλομ» (2016) από τις εκδόσεις Πανοπτικόν.

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored