Αναβάθμιση 80 νοσοκομείων – Μεταξύ αυτών και της Θεσσαλίας

Αυξάνονται και πληθύνονται τα νέα κτιριακά έργα που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν μέσω της δοκιμασμένης πρακτικής της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η αύξηση της συγκεκριμένης κατηγορίας έργων αποδίδεται, κατά βάση, στο ανύπαρκτο απόθεμα κτιρίων που να είναι κατάλληλα για χρήσεις εκπαίδευσης, υγείας και ευρύτερων υπηρεσιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τα μεγάλα ΣΔΙΤ με αντικείμενο την κατασκευή πανεπιστημίων (π.χ. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) ή τη δημιουργία κέντρων επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στα σκαριά βρίσκεται ένα άλλο κτιριακό έργο-μαμούθ.

Ο λόγος για την αναβάθμιση 80 νοσοκομείων στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (Αττικής, Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Αιγαίου, Κρήτης και Μακεδονίας – Θράκης).

Με πρόσφατη απόφαση το έργο εντάχθηκε επισήμως στο Ταμείο Ανάκαμψης και συνεπώς εγγράφηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δαπάνη ύψους 315 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό του. Για φέτος, προβλέπονται πιστώσεις 70 εκατ. ευρώ. Μέσω ΣΔΙΤ και πληρωμών διαθεσιμότητας θα καλυφθεί ποσό 106,4 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει όμως, το έργο που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025;

Την κατασκευή και αναβάθμισης των υποδομών των 80 νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρομηχανολογικών και ηλεκτροτεχνικών εγκαταστάσεων, του ιατροτεχνολογικού και άλλου είδους εξοπλισμού.

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, στέρησε αναγκαίους πόρους από τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών των δημόσιων νοσοκομειακών μονάδων, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ικανότητα αυτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Τα έργα δηλαδή, θα οδηγήσουν στην ολική ανακαίνιση των νοσοκομείων με στόχο τον περιορισμό του ενεργειακού τους αποτυπώματος, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους.

Το σκεπτικό των συγκεκριμένων παρεμβάσεων σχετίζεται και με την πανδημία του κορονοϊού που έχει κάνει επιτακτική την ανάγκη για άμεση αναβάθμιση της δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας και την προετοιμασία του ΕΣΥ για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Έτσι, οι εργασίες προβλέπουν την κατασκευή νέων βοηθητικών κτιρίων, την αποκατάσταση της μόνωσης, την αντικατάσταση απαρχαιωμένων υδραυλικών συστημάτων, την αναβάθμιση των υποσταθμών των κλιματιστικών μονάδων, την αντικατάσταση απαρχαιωμένων συστημάτων ιατρικού αερίου, την αντικατάσταση ειδών υγιεινής, τη γενική ανακαίνιση, την αναβάθμιση των δικτύων πυρασφάλειας, την προμήθεια και εγκατάσταση ανέσεων φιλοξενίας, των εξωραϊσμό των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, τη βελτίωση του κυκλοφοριακού δικτύου και την ανακαίνιση των κουζινών των νοσοκομείων.

Πώς θα «τρέξει» το έργο; Τις επόμενες εβδομάδες θα εξειδικευτεί ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει ως ΣΔΙΤ και βέβαια θα προσδιοριστούν επακριβώς τα νοσοκομεία.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (εκπόνηση μελετών, προετοιμασία διαγωνισμών) για την επιλογή αναδόχων και την υλοποίηση των έργων. Σημειώνεται ότι μέχρι τις αρχές του 2023 θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Γιώργος Μίχας (liberal.gr)

Facebook
Twitter
Email
Sponsored