Το εκπληκτικό χαμψοπίλαφο (γαύρος με ιτς πιλάφ στο φούρνο)

Μία ποντιακή συνταγή, εντυπωσιακή τόσο σε γεύση όσο και σε όψη με γαύρο και πιλάφι.

1 ώρα προετοιμασία 20′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

  •  1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος (από κεφάλια και το κεντρικό κόκαλο), με τα φιλέτα του ανοιγμένα, αλλά όχι χωρισμένα
  •  500 γρ. ρύζι νυχάκι, μουλιασμένο σε ζεστό νερό για 15 – 20 λεπτά
  •  2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  1/3 ματσάκι άνηθος(χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  •  2 – 3 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  •  3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  •  1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  •  1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για το χαμψοπίλαφο, βάζουμε σε ένα μπολ το γαύρο, τον αλατίζουμε καλά, τον αλευρώνουμε και από τις δύο πλευρές με το καλαμποκάλευρο και τον αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
  2. Σουρώνουμε το ρύζι από το νερό στο οποίο μουλιάζει, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και το σοτάρουμε για 1 – 2 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε 500 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το ρύζι για περίπου 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει εντελώς τα υγρά και να κάνει στην επιφάνεια τρύπες.
  5. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C.
  7. Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκ. ή φόρμα του κέικ (χωρίς τρύπα στη μέση)και στρώνουμε στον πυθμένα του και, όσο μπορούμε, και στα τοιχώματα, ομοιόμορφα το μισό γαύρο, με τη ράχη προς τα κάτω.
  8. Απλώνουμε πάνω στο γαύρο το μείγμα ρυζιού και καλύπτουμε την επιφάνειά του με τον υπόλοιπο γαύρο, με τη ράχη προς τα πάνω αυτή τη φορά.
  9. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 15 – 20 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να «σταθεί» για 5 λεπτά, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό, κόβοντάς το προσεχτικά σε κομμάτια με το μαχαίρι.
  10. Αν δεν ξεφορμαριστεί ωραία ή δεν κόβεται σε κομμάτια, δεν πειράζει. Το αποτέλεσμα θα είναι έτσι κι αλλιώς πεντανόστιμο.

gastronomos.gr

Facebook
Twitter
Email
Sponsored