Σμυρναίικα φοινίκια

Φοινίκια, μια συνταγή από την Ανατολή γεμάτη αρώματα και αναμνήσεις!

1 ώρα προετοιμασία25′ ψήσιμοΣύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Τεμάχια: 40

  •  250 ml ελαιόλαδο
  •  130 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  •  60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  230 γρ. χοντροκοπανισμένη καρυδόψιχα + λίγη ακόμα, για το πασπάλισμα, αν θέλουμε
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  •  1.500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  •  500 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  250 γρ. μέλι
  •  750 ml νερό

Διαδικασία

  1. Για τα φοινίκια, σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έντονα με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός), μέχρι να μισολιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο.
  2. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τα μπαχαρικά και χτυπάμε καλά.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά όσο αλεύρι χρειάζεται καθώς και το μπέικιν πάουντερ, ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη για τα φοινίκια αρκετά μαλακή και έντονα λαδερή, και ζυμώνουμε με τα χέρια.
  4. Πλάθουμε τα φοινίκια σε μακρόστενο σχήμα, όπως τα σουτζουκάκια.
  5. Για τα φοινίκια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  6. Αραδιάζουμε τα φοινίκια σε καλά λαδωμένα ταψιά και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σιρόπι

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλλά διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.
  3. Βάζουμε δόσεις από κρύα φοινίκια στο σιρόπι (έτσι ώστε όλα να καλύπτονται από το υγρό), τα αφήνουμε για 2 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα.
  4. Αν θέλουμε, σκορπίζουμε επιπλέον κοπανισμένη καρυδόψιχα σε κάθε στρώση από τα φοινίκια που τακτοποιούμε στην πιατέλα.

gastronomos.gr/

Facebook
Twitter
Email
Sponsored