Μια πλούσια σαλάτα με αρακά και μπόλικες γεύσεις που μπορεί να σταθεί και ως ένα κυρίως γεύμα.
20′ προετοιμασίαΣύνολο: 20′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 400 γρ. αρακάς (καθαρό βάρος)
- 90 ml ελαιόλαδο
- 30 ml χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα τύπου Ντιζόν
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει απαλά, κοπανισμένο στο γουδί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 200 γρ. ανάμεικτα σαλατικά της αρεσκείας μας (τα βρίσκουμε και έτοιμα για σερβίρισμα, συσκευασμένα, σε διάφορους συνδυασμούς)
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, στραγγισμένη
- 10 μεγάλες ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, σε κομμάτια
- 8 μικρά ραπανάκια, σε λεπτές φετούλες
- ολόκληρα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο (ή 1/2 μάτσο μάραθος, χοντροκομμένος)
- 100 γρ. μπέικον σε φέτες, ψημένες σε αντικολλητικό τηγάνι σκέτες, μέχρι να γίνουν τραγανές (ή κυβάκια, ροδισμένα στο τηγάνι)
- 1 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο
- 1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
Διαδικασία
- Για την σαλάτα με αρακά, βράζουμε τον αρακά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 5 λεπτά, και τον στραγγίζουμε καλά.
- Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα, το καβουρδισμένο σουσάμι, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνουμε τον αρακά σε ευρύχωρο μπολ, περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα σαλατικά, το κρεμμυδάκι, την κάππαρη, τις ελιές, τα ραπανάκια και το μυρωδικό και ανακατεύουμε καλά.
- Σπάζουμε το τραγανό μπέικον σε ακανόνιστα κομμάτια και τα τακτοποιούμε στη σαλάτα.
- Σκορπίζουμε το μαυροκούκι και το μπούκοβο και σερβίρουμε την σαλάτα με αρακά, συνοδεύουμε με ψωμί ζεστό.
gastronomos.gr