Έχετε δοκιμάσει κοτόπουλο στον φούρνο γεμιστό με χοντρό μακαρόνι και σάλτσα; Ε, είναι εξαίσιο!
20′ προετοιμασία 1 ώρα μαγείρεμα Σύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 1 μεγάλο κοτόπουλο, περίπου 1.500 γρ., (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το ξεκοκαλίσει, αλλά να το αφήσει ολόκληρο και με την πέτσα)
- 150 γρ. πανσέτα νωπή (όχι το αλλαντικό), σε μικρά κυβάκια
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 150 ml ξηρό, λευκό κρασί
- 150 ml ζωμός κότας ή νερό
- 150 γρ. αρακάς κατεψυγμένος, βρασμένος για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό
- 120 γρ. μπουκατίνι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία: είναι μακριά, χοντρά ζυμαρικά με μικρή τρύπα στη μέση) ή άλλα ζυμαρικά με τρύπα
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (ή φρέσκο κρεμμυδάκι), ψιλοκομμένο
- 20 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 50 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
- 150 γρ. μοτσαρέλα βουβαλίσια, φρέσκια, σε μικρά κομμάτια
- 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 120 γρ. πανσέτα καπνιστή ή μπέικον, σε λεπτές φέτες
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στον φούρνο γεμιστό με bucatini, ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη νωπή πανσέτα για 7-8 λεπτά ή μέχρι να γίνει και να αποκτήσει τραγανή κρούστα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και τη σάλτσα ντομάτας και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Παράλληλα, βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά, για τον μισό χρόνο από όσο λέει η συσκευασία. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα, τον αρακά, τα ζυμαρικά, τα μυρωδικά, τα τυριά και αλατοπίπερο.
- Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα και κλείνουμε με σπάγκο κουζίνας ή με οδοντογλυφίδες τα ανοίγματα. «Ντύνουμε» το κοτόπουλο με τις φέτες πανσέτας ή μπέικον.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσει.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι. Δεν πειράζει αν βγουν ακανόνιστες ή αν χυθεί η γέμιση. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα υγρά του ταψιού.
- Συνοδεύουμε, το κοτόπουλο στον φούρνο γεμιστό με bucatini, με σαλάτα.
gastronomos.gr