Κοτόπουλο κρασάτο στη γάστρα με λαχανικά, ξερά φρούτα και πορτοκάλι

Μπορούμε να συνοδέψουμε αυτό το γευστικό κοτόπουλο με αφράτο πουρέ ή λευκό ρύζι.

20′ προετοιμασία 1 ώρα και 45′ μαγείρεμα Σύνολο: 2 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο σε 8 – 10 μερίδες
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  4 μέτρια καρότα, προτιμότερο βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες περίπου 1 εκ.
  •  2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μέτρια καρέ
  •  3 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  •  200 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια (ή ξερά βερίκοκα ή μισά-μισά)
  •  1 μικρό μπαστουνάκι κανέλας
  •  1 κουτ. σούπας κεδροκούκουτσα (στα μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, βάζουμε 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη – με διαφορετικό, αν και εξίσου νόστιμο, αποτέλεσμα)
  •  300 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  •  200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για το κοτόπουλο κρασάτο στη γάστρα με λαχανικά, ξερά φρούτα και πορτοκάλι, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο, σε δόσεις, περίπου 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει όσο καλύτερα γίνεται (ιδιαίτερα από την πλευρά του δέρματος).
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί με καπάκι.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα καρότα περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  5. Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε για περίπου 1/2 λεπτό.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και το πορτοκάλι και βράζουμε για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στο κοτόπουλο, σκορπίζουμε τα ξερά φρούτα και τα κεδροκούκουτσα.
  8. Ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα.
  9. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο, αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο περίπου 10 λεπτά, να «ξεκουραστεί», και σερβίρουμε με τη συνοδεία ενός αφράτου πουρέ ή ενός λευκού ρυζιού.

πηγη- gastronomos.gr

Δείτε επίσης:

Παραδοσιακά μελομακάρονα της γιαγιάς

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored