Πώς ο Αμαζόνιος έπαψε να είναι πνεύμονας της Γης

Ολοένα και μεγαλύτερο φαίνεται πώς γίνεται το πρόβλημα του Αμαζονίου, καθώς σταδιακά παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ αυτό που απορροφά.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, από το 2010 έως το 2019, ο Αμαζόνιος παρήγαγε 16.6 δισεκατομμύρια τόνους CO2, ενώ απορρόφησε μόλις 13.9 δισεκατομμύρια τόνους.

Η έρευνα έλαβε υπόψη τον όγκο του CO2 που απορροφήθηκε και αποθηκεύτηκε από το δάσος σε αντίθεση με τον όγκο που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα από τις εκτάσεις που καήκαν ή καταστράφηκαν λόγω της αποψίλωσης.

Η αποψίλωση των δασών τετραπλασιάστηκε το 2019 σε σχέση  με τις δύο προηγούμενες χρονιές και έφτασε από το 1 εκατομμύρια εκτάρια τα 3.9 εκατομμύρια εκτάρια, σχεδόν όσο το μέγεθος της Ολλανδίας.

Ο Αμαζόνιος περιέχει τα μισά από τα τροπικά δάση του κόσμου, τα οποία είναι αποτελεσματικότερα στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από άλλους τύπους φυτών. Το βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου αντιστοιχεί περίπου στο 60% του συνόλου του.

Πηγή:newsbeast.gr

Δείτε επίσης:

Συνεργασία Hyundai και Healthy Seas

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored