Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η Ταυτότητα της Ημέρας

Η ταυτότητα της ημέρας σήμερα Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 είναι 164η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 06:00 π.μ. και η δύση θα γίνει στις 20:49 μ.μ..

Σήμερα είναι των Αγίων 318 Πατέρων της Α Οικουμενικής Συνόδου, της Αγίας μάρτυρος Ακυλίνης και του Αγίου Αντιπάτρου, επισκόπου Βοστρων.

Γιορτάζουν σήμερα η Ακυλίνη και ο Αντίπατρος.

Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων



Κάθε χρόνο την έκτη Κυριακή μετά το Πάσχα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των 318 Πατέρων, που πήραν μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο.

Περί το 315 ο πρωτοπρεσβύτερος Άρειος από την Αλεξάνδρεια άρχισε να υποστηρίζει ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός, αλλά κτίσμα και δημιούργημα αυτού. Για να καταλαγιάσει την αναταραχή που προκλήθηκε στην Εκκλησία, ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας συγκάλεσε στη Νίκαια της Βιθυνίας (σημερινό Ιζνίκ Τουρκίας) την Α’ Οικουμενική Σύνοδο (20 Μαΐου – 19 Ιουνίου 325).

Στη σύναξη αυτή πήραν μέρος 318 εξέχουσες προσωπικότητες της τότε Εκκλησίας, που καταδίκασαν τη διδασκαλία του Αρείου και διακήρυξαν ότι ο Χριστός «…Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί…». Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με το ορθό χριστιανικό δόγμα και συνέταξαν τα πρώτα επτά άρθρα του «Συμβόλου της Πίστεως» («Πιστεύω»).

Αγία Ακυλίνη



Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται από την εκκλησία στις 13 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ακυλίνη.

Η Ακυλίνη καταγόταν από εύπορη οικογένεια της Παλαιστίνης κι έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, βαπτίσθηκε από τον Επίσκοπο Ευθάλιο και από νεαρή ηλικία άρχισε να κηρύττει και να διδάσκει το λόγο του Θεού, προσελκύοντας στο χριστιανισμό συνομίληκές της, κόρες ειδωλολατρών.

Η δράση της καταγγέλθηκε στον ανθύπατο Ουλοσιανό, ο οποίος αφού τη συνέλαβε, προσπάθησε με κάθε τρόπο να την αναγκάσει να απαρνηθεί την πίστη της. Η Ακυλίνη αντέστη σθεναρά και τότε εξοργισμένος ο ανθύπατος τη χτύπησε βίαια στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα το νεαρό κορίτσι να πλημμυρίσει από αίματα. Στη συνέχεια την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος ο καταντροπιασμένος Ουλοσιανός, που δεν κατόρθωσε να κάμψει την πίστη ενός αδύναμου κοριτσιού, διέταξε τον αποκεφαλισμό της.

Απολυτίκιο

Παρθένος ακήρατος και αθληφόρος σεμνή εδείχθης τοις πέρασι τη αγαπήσει Χριστού, Ακυλίνα θεόνυμφε· συ γαρ καθάπερ ρόδον νοητὸν τεθηλυία, επνεύσω εν αθλήσει της αγνείας την χάριν πρεσβεύουσα τω Κυρίω σώζεσθαι άπαντας.

Άγιος Αντίπατρος



Επίσκοπος Βόστρων, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία στις 13 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αντίπατρος.

Ο Αντίπατρος έζησε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα στα Βόστρα (σημερινή Μπόσρα Συρίας). Περισσότερα για τον βίο του δεν είναι γνωστά και από το συγγραφικό του έργο διασώθηκαν δύο λόγοι του για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το Γενέθλιο του Ιωάνου του Προδρόμου, καθώς και αποσπάσματα ενός συγγράμματός του κατά των δοξασιών του Ωριγένη.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Λευκοπάθεια
  • Παγκόσμια Ημέρα Σόφτμπολ
  • Ημέρα των Εφευρετών στην Ουγγαρία, σε ανάμνηση της κατάθεσης της αίτησης από τον ιατρό και νομπελίστα Άλμπερτ Σεντ Γκιόργκι (1893-1986), στις 13 Ιουνίου 1941, για την απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψη του ασκορβικού οξέως (βιταμίνης C).
  • Ημέρα της Στρατονομίας στην Πολωνία.

Σαν σήμερα

Η ιστορία του γυμνισμoύ



Σύμφωνα με τους ιστορικούς, υπολογίζεται ότι ο άνθρωπος ένιωσε για πρώτη φορά την ανάγκη να ντυθεί πριν από περίπου 72.000 χρόνια. Έως τότε, η γύμνια ήταν κάτι απολύτως φυσικό για τον Homo Sapiens και εξακολούθησε να είναι για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, για παράδειγμα, είχαν μία αρκετά διαφορετική άποψη σε σχέση με την επικρατούσα σήμερα για το γυμνo σώμα. Στην πραγματικότητα, ο όρος «γυμνάσιο», που χρησιμοποιείται παγκοσμίως (gymnasium), προέρχεται από τη λέξη «γυμνoς», καθώς οι αρχαίοι Έλληνες συμμετείχαν στις αθλοπαιδίες με «αδαμιαία περιβολή».

Τα διάφορα ταμπού γύρω από το θέμα άρχισαν να δημιουργούνται όταν ο ιματισμός μετατράπηκε από ανάγκη σε συνήθεια. Τα ρούχα έγιναν, τελικά, μέρος του πολιτισμού κάθε λαού, παρότι αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για πρακτικούς λόγους, όπως για την προστασία από τον ήλιο και τη ζέστη στην έρημο.

Συνήθως, οι όποιες αντιρρήσεις εκφράζονται απέναντι στον γυμνισμo έχουν θρησκευτική προέλευση, ακόμη κι αν συνδέονται με την πολιτιστική εξέλιξη κάποιων λαών. Αρκετοί λαοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ενδύματα, κατόπιν προτροπής των ιεραποστόλων.

Ωστόσο, μεταξύ των γυμνιστών υπάρχουν και αρκετοί ευλαβείς πιστοί, που θεωρούν ότι τα ρούχα δεν είναι απαραίτητα για τη διαφύλαξη του ήθους. Μάλιστα, υπήρξε και μία χριστιανική αίρεση, ο Αδαμισμός (εκ του Αδάμ), που εμφανίστηκε κατά τον 2ο, 3ο και 4ο αιώνα στη Βόρεια Αφρική και άσκησε τον «ιερό γυμνισμo».

Η πρώτη οργανωμένη λέσχη γυμνιστών ιδρύθηκε το 1903, κοντά στο Αμβούργο. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κίνημα του γυμνισμoύ εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και κατά τη δεκαετία του 1920 γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση, κυρίως στη Γερμανία. Όμως, με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία τέθηκε υπό διωγμό.

Ο κοινωνικός γυμνισμoς, με ιδιωτικές λέσχες και κατασκηνώσεις, πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ, όπου στις 13 Ιουνίου του 1930 ιδρύθηκε η πρώτη αποικία γυμνιστών, και καθιερώθηκε κατά τη δεκαετία που ακολούθησε. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πήρε διαστάσεις κοινωνικού κινήματος. Οι νέοι, που ξεσηκώθηκαν εναντίον της κοινωνικής τάξης (χίπις, αντικομφορμιστές κ.ά.) είδαν στο γυμνισμo μια εκδήλωση κατά της κοινωνικής τάξης και τον ενίσχυσαν.

Στην Ελλάδα, μία πρώτη κίνηση γυμνιστών παρουσιάστηκε στον Μεσοπόλεμο, άλλα δεν εδραιώθηκε. Τότε οι οπαδοί του κυκλοφορήσαν για σύντομο χρονικό διάστημα κι ένα περιοδικό, με τίτλο «ΦΛΕΡΤ» (Φυσιολατρική Λογοτεχνική Επιθεώρηση Ριζοσπαστικών Τάσεων).

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα μας ελκύει πολλούς γυμνιστές τουρίστες, που όμως αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σχετικά με τις παράλιες όπου μπορούν να ασκήσουν τον γυμνισμό ελευθέρα.

Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

«Βουλιάζουν» στα πλαστικά οι ελληνικές παραλίες – 925 απορρίμματα εντοπίζονται ανά 100 μέτρα ακτογραμμής

Βαρσοβία: Μπανάνες με κοκαΐνη βρέθηκαν σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored