Η Ταυτότητα της Ημέρας

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 σήμερα είναι η 307η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 06:51 π.μ. και η δύση θα γίνει στις 17:25 μ.μ..

Σήμερα είναι η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και του Ακεψιμά, Ιωσήφ και Αειθαλά και της Οσίου, γιορτάζει ο Ακεψιμάς.

Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου



Θρησκευτική γιορτή, με την οποία τιμώνται τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα της Παλαιστίνης και η ανακομιδή και η κατάθεση σ’ αυτόν των λειψάνων του Αγίου. Γιορτάζεται από την Εκκλησία κάθε χρόνο στις 3 Νοεμβρίου.

Μετά τον αποκεφαλισμό του αξιωματικού του ρωμαϊκού στρατού Γεωργίου, κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών επί Διοκλητιανού, το 303, το λείψανό του μεταφέρθηκε και τάφηκε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, την πόλη όπου, σύμφωνα με μια παράδοση, είχε μαρτυρήσει. Η Λύδδα είναι η Διόσπολη των αρχαίων Ελλήνων· σήμερα ονομάζεται Λοντ κι ευρίσκεται 15 χλμ. νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου οικοδομήθηκε μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, μέσα στον οποίο εναποτέθηκαν τα λείψανά του. Ο ναός καταστράφηκε το 1010 από τον χαλίφη Χακίμ, ξαναχτίστηκε από τους σταυροφόρους και καταστράφηκε για δεύτερη φορά από τον σουλτάνο Σαλαντίν το 1191. Το 1349 ξαναχτίστηκε με άδεια του σουλτάνου της Αιγύπτου, αλλά ένας από τους διαδόχους του, το 1442, τον έκανε τζαμί. Ο Οθωμανός σουλτάνος Σελίμ Α’ τον απέδωσε και πάλι στους Χριστιανούς το 1517. Το 1837 καταστράφηκε από σεισμό και το 1871 ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Κύριλλος Β’ τον ανοικοδόμησε για τελευταία φορά.

Λαογραφία

  • Η 3η Νοεμβρίου στο λαϊκό εορτολόγιο είναι γνωστή και ως του Αγίου Γεωργίου του Σπορίτη ή του Μεθυστή, επειδή σε πολλές περιοχές της γίνεται ή έναρξη της σποράς ή το άνοιγμα των βαρελιών και η δοκιμή των κρασιών της νέας εσοδείας.
  • Σε περιοχές με εσπεροδοειδή, την ημέρα αυτή γεύονται τα πρώτα πορτοκάλια της νέας παραγωγής.

Άγιος Ακεψιμάς


Οι μάρτυρες Αειθαλάς, Ακεψιμάς και Ιωσήφ

Ιερομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας από την Περσία. Η μνήμη του τιμάται στις 3 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ακεψιμάς.

Ο Ακεψιμάς ήταν επίσκοπος στην Περσία και φυλακίστηκε για την πίστη του μαζί με τον πρεσβύτερο Ιωσήφ και τον διάκονο Αειθαλά. Το 378, οι τρεις τους οδηγήθηκαν στη Μηδία, όπου μαρτύρησαν, κατά τους διωγμούς του Πέρση βασιλιά Σαπώρ Β’ (311-380).

Απολυτίκιο

Ως θεράποντες, της ευσέβειας, στύλοι ώφθητε, της Εκκλησίας, πυρσολατρών καθελόντες το φρύαγμα, Ακεψιμᾶ Ιεράρχα πολύαθλε, Αειθαλά Ιωσὴφ τε μακάριοι. Αλλ’ αιτήσασθε, Χριστόν τον Θεόν πανεύφημοι, δωρήσασθαι ημὶν το μέγα έλεος.

Όσιος Ακεψιμάς



Σύρος αναχωρητής, η μνήμη του οποίου τιμάται από τη χριστιανική εκκλησία στις 3 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ακεψιμάς.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ακεψιμάς έζησε για εξήντα χρόνια σ’ ένα μικρό σπίτι, χωρίς να έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους. Ήταν αποκλειστικά προσηλωμένος στην προσευχή του προς τον Θεό. Τρεφόταν με μουλιασμένες φακές και μια φορά την εβδομάδα έπινε νερό από παρακείμενη πηγή. 

Πενήντα μέρες προ του θανάτου του, προαισθάνθηκε το τέλος του και επέτρεψε τις επισκέψεις στο σπίτι του, δίνοντας την ευλογία του στους πιστούς. Ανάμεσα στους επισκέπτες του ήταν και ο τοπικός επίσκοπος, ο οποίος του προσέφερε το αξίωμα της ιεροσύνης. Ο Ακεψιμάς το δέχθηκε μόνο επειδή σε λίγο θα πέθαινε, γιατί διαφορετικά το θεωρούσε αβάσταχτο φορτίο.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • O Παναμάς γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησία του από την Κολομβία το 1903.
  • Η Ντομίνικα γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας από τη Μεγάλη Βρετανία το 1978.
  • Οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας γιορτάζουν την επέτειο της ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ, το 1986.
  • Ημέρα του Πολιτισμού στην Ιαπωνία.
  • Εθνική Ημέρα Αμφίψωμου (Σάντουιτς) στις ΗΠΑ.

Σαν σήμερα

Ανδρέας Κάλβος


Ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος

Ο Ανδρέας Κάλβος είναι ένας από τους επιφανέστερους έλληνες ποιητές. Δημιουργός με ιδιαίτερο ύφος και συγκλονιστικός στις ποιητικές του εξάρσεις, έγινε γνωστός κι εκτιμήθηκε ως μείζων έλληνας ποιητής, αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του, χάρις στον Κωστή Παλαμά. Το ποιητικό του έργο συνοψίζεται στις «Ωδές» του, στις οποίες έψαλε τις αρετές και το έπος του ‘21.

Ο Ανδρέας Κάλβος γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1792 στη Ζάκυνθο, από ντόπια πλούσια μητέρα, την Αδριανή Ρουκάνη και πατέρα Κερκυραίο, τον Ιωάννη Κάλβο, ανθυπολοχαγό του Ενετικού στρατού και αργότερα έμπορο. Μετά το χωρισμό των γονέων του, ακολούθησε τον πατέρα του στο Λιβόρνο της Ιταλίας, ο οποίος επιδόθηκε στο εμπόριο.

Όταν, όμως, έχασε τον πατέρα του (1812), σταμάτησε τις φιλολογικές σπουδές του κι εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία. Εκεί γνωρίστηκε και συνδέθηκε στενά μ’ έναν επίσης ξενιτεμένο Ζακυνθινό, τον σπουδαίο ελληνοϊταλό ποιητή Ούγο Φώσκολο, που τον προστάτεψε και τον βοήθησε να συνεχίσει τις σπουδές του σε μία πόλη ξακουστή για τα γράμματα και τις τέχνες της. Στην ιστορική πόλη της Τοσκάνης, ο Κάλβος εντρύφησε λογοτεχνία και ανακάλυψε την ποιητική του φλέβα.

Όταν ο Φώσκολος κατέφυγε στην Ελβετία ως πολιτικός εξόριστος (1815), πήρε μαζί του τον Κάλβο και από εκεί οι δύο φίλοι εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο. Τύπος ιδιόρρυθμος και κυκλοθυμικός, ο Κάλβος, ήρθε σε ρήξη με τον προστάτη του και διέρρηξε οριστικά τις σχέσεις μαζί του, αναγνωρίζοντας όμως τις κάθε μορφής παροχές και ευεργεσίες του συμπατριώτη του.

Μόνος του πια, ο Κάλβος αγωνίστηκε σκληρά να κερδίσει τη ζωή του με ιδιωτικές παραδόσεις και με μεταφράσεις θεολογικών συγγραμμάτων. Τον Μάιο του 1819 παντρεύεται τη Μαρία Τερέζα Τόμας, η οποία θα πεθάνει τον ίδιο χρόνο.

Το 1820 εγκαταλείπει το Λονδίνο και περνώντας ξανά από τη Φλωρεντία, όπου απελαύνεται για τις φιλελεύθερες ιδέες του και την Ελβετία, φτάνει στο Παρίσι (1824), όπου προσπαθεί να ζήσει ως δημοσιογράφος.



Το 1826 κατεβαίνει στην επαναστατημένη Ελλάδα «για να προσφέρει ακόμη μια καρδιά στα όπλα των μουσουλμάνων», όπως έγραψε στον στρατηγό Λαφαγιέτ. Φτάνει στο Ναύπλιο, όπου όμως δεν θα εκτιμηθεί η αφιλόκερδη και αγνή πατριωτική προσφορά του.

Η επαφή του με την ελληνική πραγματικότητα, οι αντιζηλίες και τα πάθη των αγωνιστών τον πληγώνουν βαθιά και πικραμένος φεύγει για την Κέρκυρα τον Αύγουστο του 1826. Εκεί συνεχίζει τις παραδόσεις ιδιωτικών μαθημάτων, διορίζεται γυμνασιάρχης στο Ιόνιο Γυμνάσιο και αργότερα καθηγητής της φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο Ανδρέας Λασκαράτος και ο Γεράσιμος Μαρκοράς ευτύχησαν να είναι μαθητές του.

Τον Νοέμβριο του 1852 εγκαταλείπει οριστικά την Κέρκυρα για την Αγγλία. Στο Λονδίνο παντρεύεται τη Σαρλότ Γουάνταμς, με την οποία εγκαθίσταται στο Λάουθ του Λινκονσάιρ, όπου η σύζυγός του ίδρυσε ανώτερο παρθεναγωγείο στο οποίο δίδασκε και ο Κάλβος. Εκεί συνέχισε την ενασχόλησή του με τις θρησκευτικές μελέτες και τις μεταφράσεις έως τον θάνατό του στις 3 Νοεμβρίου 1869.

Ο τάφος του ήταν άγνωστος έως το 1937, οπότε βρέθηκαν τα οστά του στο νεκροταφείο της Αγίας Μαργαρίτας του Κέντιγκτον. Τον Μάρτιο του 1960 τα οστά του ποιητή και της δεύτερης γυναίκας του (που είχε πεθάνει το 1888), μεταφέρθηκαν πρώτα στην Αθήνα και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου στη γενέτειρά του Ζάκυνθο, όπου από τις 17 Ιανουαρίου 1968 βρήκαν την αιώνια ανάπαυση στο μαυσωλείο του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων.

Έτσι εκπληρώθηκε η τελευταία επιθυμία του ποιητή, όπως την είχε ζητήσει στην τελευταία στροφή (κγ’) της πρώτης Ωδής («Ο Φιλόπατρις»): «Ας μη μου δώση η μοίρα μου / εις ξένην γην τον τάφον· / είναι γλυκύς ο θάνατος / μόνον όταν κοιμώμεθα / εις την πατρίδα».

Το κυριότερο ποιητικό δημιούργημα του Κάλβου είναι οι «Ωδές», που αποτελούνται από 20 πολύστροφα ποιήματα. Τις πρώτες δέκα τις έγραψε στη Γενεύη το 1824 και τις άλλες δέκα μετά δύο χρόνια στο Παρίσι. Οι πρώτες είχαν τον γενικό τίτλο «Λύρα, Ωδαί» και οι άλλες τον τίτλο «Νέαι Ωδαί». Στο πρώτο βιβλίο υπογράφει ως Ανδρέας Κάλβος Ιωαννίδης ο Ζακύνθιος και στο δεύτερο ως Κάλβος ο Ζακύνθιος. Οι περισσότερες Ωδές είναι αφιερωμένες στην πατρίδα ή τιτλοφορούνται με τίτλους που εξυμνούν την πατρίδα και τους τόπους θυσίας των ηρωικών υπερασπιστών της.

Νεοπινδαρικός στο ύφος, μεγαλοπρεπής, με απίθανες εξάρσεις, ο Κάλβος δίνει στο στίχο του το βαθύ νόημα των μεγάλων οραματισμών. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί αποτελεί έναν ιδιότυπο συγκερασμό από αρχαϊκά στοιχεία, Κοραϊκούς τύπους, δημοτικές λέξεις και προσωπικά πλάσματα, συχνά αυθαίρετα. Οι στροφές των Ωδών του είναι πεντάστιχες και αποτελούνται από στίχους αναμοιοκατάληκτους, τέσσερις επτασύλλαβους και ένα πεντασύλλαβο.

Αν το έργο του έγινε ευρύτατα γνωστό κι εκτιμήθηκε όσο λίγα στην Ελλάδα, τούτο οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον Κωστή Παλαμά, που σε μία ομιλία του, 20 χρόνια μετά το θάνατό του, διαδήλωσε τον απερίφραστο θαυμασμό του στην ποίηση του Κάλβου και ερμήνευσε στο ακροατήριό του γιατί ο Κάλβος ήταν ένας μεγάλος, ένας αρρενωπός ποιητής.


Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Βόλος: Έδειρε τον πατέρα του γιατί του έκλεισε την τηλεόραση

Κρήτη: “Μπούκαρε” με αγροτικό αυτοκίνητο σε μπαρ (βίντεο)

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored