Η ταυτότητα της ημέρας

Σήμερα Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 είναι η 246η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 06:55 π.μ. και η δύση θα γίνει στις 19:53 μ.μ..

Σήμερα είναι των Ιερομαρτύρων Ανθίμου επισκόπου Νικομήδειας και Αριστίωνος επισκόπου Αλεξανδρείας, των Μαρτύρων Αρχοντίωνος, Βασιλίσσης, Ζήνωνος, Φοίβης διακόνου και Χαρίτωνος, και των Νεομάρτυρος Πολυδώρου Νέας Εφέσου. Γιορτάζουν σήμερα οι Άνθιμος, Ανθιμία, Αρχοντίων, Αρχοντής, Αρχοντία, Πολύδωρος, Πολυδώρα, Φοίβος, Φοίβη.

Άγιος Άνθιμος



Ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη του εορτάζεται την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 3 Σεπτεμβρίου και από την Καθολική Εκκλησία στις 27 Απριλίου.

Ο Άνθιμος καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, όπου έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα. Υπηρέτησε πιστά την τοπική εκκλησία από τη θέση του επισκόπου. Επί Διοκλητιανού (284-305) συνελήφθη για την πίστη του, βασανίσθηκε και αποκεφαλίστηκε, πιθανώς την 3η Σεπτεμβρίου 303.

Απολυτίκιο

Ως φοίνιξ εξήνθισας, τη Εκκλησία Χριστού, καρποὶς τοὶς των λόγων σου, των ευσεβών τας ψυχάς, εκτρέφων εν χάριτι όθεν και εναθλήσας, Πάτερ Άνθιμε χαίρων, ώφθης Ιερομάρτυς, ευκλεὴς του Σωτήρος, ω πρέσβευε δεόμεθα, υπὲρ των ψυχών ημών.

Άγιος Αρχοντίων



Μάρτυρας της Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 3 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αρχοντίων, Αρχοντής και Αρχοντούλα.

Ο Αρχοντίων μαρτύρησε από λιμό σε άγνωστο τόπο και χρόνο.

Αγία Φοίβη



Διακόνισσα στην υπηρεσία του Απόστολου Παύλου. Η μνήμη της εορτάζεται στις 3 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν η Φοίβη και ο Φοίβος.

Η Φοίβη ήταν η κομίστρια της προς Ρωμαίους επιστολής του Αποστόλου Παύλου, την οποία παρουσιάζει ως «αδελφήν και διάκονον της εκκλησίας της εν Κεγχρεαίς» (Ρωμ. ιστ’ 1-2).

Απολυτίκιο

Συνόμιλος του Παύλου και διάκονος ένθεος, της ενδιαφέροντα Κεγχρεαίς Εκκλησίας του Θεού έχρημάτισας, ώ Φοίβη ως θεράπαινα Χριστού, και πλήρης ουρανίων αρετών διά τούτο σε ενδιαφέροντα ύμνοις πνευματικοίς, τιμώμεν άνακράζοντες δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι διά σου, ήμίν τα κρείττονα.

Άγιος Πολύδωρος


Άγιος Αναστάσιος ο εν Περιστερωνοπηγή κ ο Άγιος Πολύδωρος ο Νεομάρτυς, ο Κύπριος

Νεομάρτυρας από την Κύπρο, η μνήμη του οποίου γιορτάζεται στις 3 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Πολύδωρος και η Πολυδώρα.

Ο Πολύδωρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία από γονείς θεοσεβούμενους. Το 1793 ζούσε στην Αίγυπτο, όταν κατά τη διάρκεια διασκέδασης, μέθυσε και ασπάσθηκε τη μουσουλμανική θρησκεία. Την επόμενη ημέρα που ξεμέθυσε, αντιλήφθηκε το λάθος του και άρχισε να ζει και πάλι χριστιανικά.

Το λάθος του, όμως, τον κυνηγούσε και αποφάσισε να μαρτυρήσει για να επανορθώσει. Παρουσιάστηκε στον Μουφτή της Νέας Εφέσσου και ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Παρά τις νουθεσίες και τα βασανιστήρια, ο Πολύδωρος παρέμεινε ακλόνητος και την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 1794, απαγχονίστηκε. Το λείψανό του παρέμεινε επί τρεις ημέρες άταφο, ώσπου το παρέλαβαν ντόπιοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι και το ενταφίασαν στο αρμενικό νεκροταφείο.

Η κάρα του Αγίου Πολυδώρου φυλάσσεται στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης Πλάκας στην Αθήνα.

Απολυτίκιο

Μέγα καύχημα της Λευκωσίας, μέγα στήριγμα πέλεις Εφέσου, μέγα κλέος τε των δύο πόλεων· της μεν γαρ γόνος σεπτός εχρημάτισας, την δε τα σα επορφύρωσαν αίματα. Αλλὰ πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, Πολύδωρε, ίνα ρυσθῶμεν κινδύνων και θλίψεων.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ταϊβάν και Κίνα.
  • Ημέρα της Σημαίας στην Αυστραλία.
  • Ημέρα των Πεσόντων στην Τυνησία.
  • Tο Κατάρ γιορτάζει την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία το 1971.
  • Ημέρα του Εμπορικού Ναυτικού στον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία.
  • Ημέρα της Δημοκρατίας στον Άγιο Μαρίνο.
  • Ημέρα αλληλεγγύης κατά της τρομοκρατίας στην Ρωσία.
  • Ημέρα καταδίκης της Βρετανικής αποικιοκρατίας στο Ιράν.

Σαν σήμερα

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ



Στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, μιας πολιτικής παράταξης που θα κυριαρχήσει πολιτικά στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης και θα τη σημαδέψει θετικά και αρνητικά.

Η πτώση της Χούντας στις 24 Ιουλίου 1974, βρήκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, 55 χρονών τότε, εξόριστο στον Καναδά. Ο ίδιος δεν έσπευσε να έλθει αμέσως στην Αθήνα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά παρέτεινε την παραμονή του στο εξωτερικό με προτροπή των πολιτικών του φίλων, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη ζωή του στο ρευστό πολιτικό τοπίο των πρώτων ημερών της μεταπολίτευσης, την οποία είχε χαρακτηρίσει απλά «αλλαγή φρουράς του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα».

Στα τέλη Ιουλίου διέψευσε τις πληροφορίες για την ίδρυση κόμματος, καθώς πίστευε ότι η δημοκρατία δεν είχε αποκατασταθεί και ότι αν τελικά πραγματοποιηθούν εκλογές αυτές θα είναι νόθες και διαβλητές. Στελέχη της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου και ιδιαίτερα ο Γιάννης Αλευράς θα τον πείσουν τελικά ότι στην Ελλάδα συντελούνται ουσιαστικές πολιτικές μεταβολές και ότι πλατιές λαϊκές μάζες περιμένουν ανυπόμονα την επιστροφή του στην Ελλάδα και την κάθοδό του στην πολιτική.

Στις αρχές Αυγούστου ο Ανδρέας παίρνει την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα και να ηγηθεί κόμματος, όχι της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου, όπως περίμεναν πολλοί, αλλά μιας νέας πιο ριζοσπαστικής πολιτικής παράταξης, με σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Στις 6 Αυγούστου συγκαλεί στο Βίντερτουρ της Ελβετίας για πρώτη και τελευταία φορά το εθνικό συμβούλιο του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ), μιας αντιστασιακής οργάνωσης, που είχε ιδρύσει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και διακήρυττε όχι μόνο την πτώση της χούντας, αλλά και «την αποδέσμευση της χώρας από την ξένη εξάρτηση» και «την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών, με τελικό στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας».

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν γύρω στα 80 άτομα, τα οποία την επομένη αποφάσισαν τη διάλυση του ΠΑΚ και τη μετεξέλιξή του σε σοσιαλιστικό κόμμα, που να βασίζεται στις διακηρυγμένες αρχές του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος. Παράλληλα, μια άλλη επιτροπή επιφορτιζόταν με τη συγγραφή ενός σχεδίου «διακήρυξης αρχών« του νέου πολιτικού σχηματισμού.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε στην Ελλάδα το βράδυ της 16ης Αυγούστου και έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από πολιτικούς του φίλους και χιλιάδες λαού στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και κατά μήκος της διαδρομής προς το Καστρί. Το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν «ΝΑΤΟ, ΣΙΑ, προδοσία!». Μαζί του από το αεροπλάνο βγήκαν η σύζυγός του Μαργαρίτα, ο γιος του Γιώργος, ο Κίμων Κουλούρης, η Αγγέλα Κοκκόλα και ο Μιχάλης Ζιάγκας.

Ένα από τα πρώτα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν η επιμονή πολλών επιφανών κεντρώων πολιτικών να ηγηθεί της Ένωσης Κέντρου με ανανεωμένη φυσιογνωμία. Υπέρ αυτής της λύσης ήταν, μεταξύ άλλων, ο προδικτατορικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνης Λιβάνης, ο Γιάννης Αλευράς και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Ο Ανδρέας δεν φαίνεται να πήρε σοβαρά την προοπτική αυτή και συζητούσε μαζί τους για χάρη της συζήτησης. Ήταν αποφασισμένος να ηγηθεί ενός νέου κόμματος κι εκεί κατευθύνονταν οι ουσιαστικές συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου πολιτικού σχηματισμού τέθηκε και το ζήτημα της ονομασίας. Ο Ανδρέας πρότεινε το «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας», αλλά ο όρος «αναγέννηση» θα θεωρηθεί από τους περισσότερους συνομιλητές του απαρχαιωμένος, ενώ άλλοι θα πουν ότι μοιάζει με σύνθημα της χούντας. Τελικά, θα εγκαταλειφθεί και θα επιλεγεί η ονομασία «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα». Η πρόταση του Αντώνη Λιβάνη για αντικατάσταση του «σοσιαλιστικό» με τη λέξη «δημοκρατικό» επίσης απορρίφθηκε. Στο δίλημμα «κόμμα» ή «κίνημα» επικράτησε εύκολα το δεύτερο για να τονίζει τον αντιγραφειοκρατικό χαρακτήρα του νέου πολιτικού σχηματισμού. Το σήμα που τελικά υιοθετήθηκε, ήταν ένας πράσινος ανατέλλων ήλιος, εμπνευσμένο από μια μικρή τροτσκιστική ομάδα.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας» της Αθήνας, παρουσία 150 ατόμων, που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό του πυρήνα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε καθυστερημένος στην αίθουσα της εκδήλωσης, φορώντας άσπρο πουκάμισο και φαρδιά δερμάτινη ζώνη. Διάβασε ολόκληρη τη «διακήρυξη αρχών» και στη συνέχεια τη μοίρασε στους παριστάμενους δημοσιογράφους, τυπωμένη σ’ ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι.

Το κεντρικό σύνθημα που αναφέρεται στη διακήρυξη και καθορίζει τις αρχές του νέου κόμματος, ήταν το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία». Όπως τόνισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο «βασικός κυριαρχικός στόχος του κινήματος είναι η δημιουργία μιας πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας.

Το Π.Σ.Κ, όπως το έγραφαν τις πρώτες μέρες οι εφημερίδες, ήταν γεγονός. Το αρκτικόλεξο ΠΑΣΟΚ, που θα επικρατήσει τελικά, θα το επιβάλλει μέσα από τις σελίδες του «Βήματος» ο πολιτικός συντάκτης Σταύρος Ψυχάρης.


Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Ολλανδία: Μυστήριο με δεκάδες νεκρές φώκαινες

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored