Μετά το click away επόμενος στόχος το «ραντεβού εντός»

Μετά το click away επόμενος στόχος το «ραντεβού εντός»

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στο λιανεμπόριο λόγω του lockdown και επόμενος στόχος μετά το click away είναι το «ραντεβού εντός»

Ο εν λόγω κλάδος βρίσκεται στον «αέρα» παρά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, που αποτελούν ύστατη ευκαιρία για να σωθεί η χεμερινή σεζόν.

Η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα και τελειώνουν στις 28 Φεβρουαρίου, με τις εκτιμήσεις πολλών να μιλούν για μεγαλύτερες εκπτώσεις σε σύγκριση με πέρυσι, στα επίπεδα του 50%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ερωτηθείς  για τη λειτουργία της αγοράς εν μέσω εκπτώσεων και τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και την εστίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τη διαδικασία, δηλαδή τα δεδομένα από τους ειδικούς και τις εισηγήσεις τους και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κάθε Παρασκευή.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει τον βέλτιστο τρόπο ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Η άρση του lockdown και το click in shop

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης τόνισε πώς «αναμένουμε τις αποφάσεις των επιστημόνων σχετικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της κινητικότητας με το όποιο άνοιγμα της αγοράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο.

«Πέραν των μέτρων, τα οποία συνεχίζονται, με την πρώτη δυνατότητα που μπορεί να δοθεί να ανοίξει η παράδοση εκτός, θα γίνει. Το υπουργείο έχει και τους κανόνες και τα μέτρα που μπορεί να λειτουργήσει.

Μάλιστα ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι το επόμενο στάδιο μετά το click away, θα είναι το «ραντεβού εντός» του καταστήματος.

«Το ραντεβού μπορεί να είναι με ένα ή και περισσότερα άτομα, σύμφωνα με το εμβαδόν του καταστήματος», σημείωσε. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε το πλαίσιο που επικρατεί στην αγορά λόγω της πανδημίας σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης σε αυτή την φάση, ενώ συμπλήρωσε πως από πλευράς της κυβέρνησης ετοιμάζεται ένα δανειοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα στηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ύψους έως 50.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει πολύ υψηλή εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, προετοιμάζεται από το οικονομικό επιτελείο κι ένα πρόγραμμα «Γέφυρα» για επαγγελματικά δάνεια.

«Αρκετά καταστήματα στον κλάδο της εστίασης λειτουργούν με παράδοση, επομένως έχουν μια λειτουργία, αλλά σαφώς αυτή είναι ένα υποσύνολο της κανονικής λειτουργίας. Καθώς πάμε προς το τέλος κι ενώ τρέχουν τα μέτρα και όποια άλλα μέτρα ανακοινωθούν σύντομα, θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε ακριβώς τη στήριξη που χρειάζεται. Πάντως, επειδή η εστίαση είναι πολύ σημαντική και μετρά περίπου το 40% της οικονομίας, η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά της γιατί είναι πολύ καιρό κλειστή. Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης», είπε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Το σχέδιο για το λιανεμπόριο

Σχέδιο για άνοιγμα καταστημάτων έχει η κυβέρνηση, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη των κλάδων ένδυσης και υπόδησης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εμπόρων καθώς δεν είναι ανοιχτές οι δραστηριότητές τους στις εκπτώσεις ωστόσο εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα το διορθώσει, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και συζητούν με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα μέσα στις επόμενες ημέρες, λέγοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης καθώς έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ζήτησε χρόνο από τους εμπόρους προκειμένου να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο. 

Φόβοι για κύμα λουκέτων

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις αρκετών φορέων σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα ρευστότητας.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, από τις 14 έως 18 Δεκεμβρίου, σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23%) θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ποτέ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ η αναλογία αυξάνεται επικίνδυνα στους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου, με το 41,7% και το 34%, αντιστοίχως, να θεωρούν πιθανό το οριστικό λουκέτο.

Δείτε επίσης:

«Βράζει» ο εμπορικός κόσμος για την παράταση του lockdown

Lockdown: Οι Τρικαλινές εκπέμπουν S.O.S

Κοροναϊός: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες

Lockdown: Τι θα γίνει με τις χειμερινές εκπτώσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored