Αθήνα: Iδιοκτήτης ταβέρνας μαγειρεύει δωρεάν 630 μερίδες φαγητού

36χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αθήνα μαγειρεύει δωρεάν 630 μερίδες φαγητού κάθε μέρα για όσους έχουν ανάγκη - πηγή: enimerotiko.gr

Τι λέει ο ίδιος για την εμπειρία του τις δύσκολες μέρες που διανύουμε

Ένας 36χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αθήνα μαγειρεύει δωρεάν 630 μερίδες φαγητού κάθε μέρα για όσους έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Καρκανοραχάκη που είναι πατέρας 2 μικρών παιδιών και κατάγετε από τα Χανιά.

Ο 36χρονος Χανιώτης μιλά για το ξεκίνημά του στα ηνία του μαγαζιού, το οποίο έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε καταφύγιο γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Η φιλοσοφία του Δημήτρη Καρκανοραχάκη

Όπως αναφέρει ο ίδιος ανέλαβε το μαγαζί του θείου του στην ηλικία των 20 ετών. Το μαγαζί έμεινε για τρία ολόκληρά χρόνια κλειστό λόγω θεμάτων υγειάς του θείου του. Ξεκίνησε το μαγείρεμα από την ηλικία των 16, όπως αναφέρει μαγείρευε σε καράβια και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά είπε ότι πιο πολύ νιώθει μάγειρας από τι επιχειρηματίας.

Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση του πήγαινε αρκετά καλά αφού ποτέ άδειαζε. Ο Δημήτρης πριν την πρώτη καραντίνα είχε πολλές κρατήσεις, όπως βαφτίσια, μνημόσυνα τα οποία χρειαζόταν προμήθειες άνω των 7.000 ευρώ. Το πρώτο παρασκευοσαββατοκύριακο που είχαν κλείσει αναγκαστικά λόγω των μέτρων, οι προμήθειες είχαν ήδη αγοραστεί.

Η φιλοσοφία του 36χρονου ιδιοκτήτη για το φαγητό που προσφέρει συμπυκνώνεται στην φρεσκάδα και την ποιότητα. Μάλιστα ο ίδιος μοιάζε το φαγητό που περίσσευε στους ανθρώπους που το είχαν ανάγκη ,πήγαινε στο κέντρο της πόλης και τα μοίραζε, και όχι μόνο, έδινε και σε ανθρώπους που ζούσαν στην ίδια περιοχή που γνώριζε πως το είχαν ανάγκη.

Πως ξεκίνησε να μαγειρεύει δωρεάν ο 36χρονος ιδιοκτήτης

Όταν ξεκίνησε να μοιράζει δωρεάν φαγητό, μαγειρεμένο από τα χέρια του, δεν μπορούσε να πιστέψει πόσος κόσμος το είχε ανάγκη. Από μια ανάρτησή του στα facebook, κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown, είδε να καταφθάνουν έξω από το μαγαζί του 80 άνθρωποι και πολύ σύντομα, πολλαπλασιάστηκαν.

Ο λόγος που πρωτοξεκίνησε να μοιράζει φαγητό ήταν τα κλειστά συσσίτια της εκκλησίας, και λόγω της κατάστασης, και το ότι είχε τόσα κιλά φαγητό. Όπως αναφέρει είχε την στήριξη λίγων και καλών, έβλεπε πως αυτό για κάποιους ήταν απαραίτητο, αφού πολλοί άνθρωποι από άλλες περιοχές έπαιρναν το λεωφορείο για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό. Μετά το ρεπορτάζ που έκανε μια πρωινή εκπομπή στην τηλεόραση, άρχισε να γίνεται χαμός και όλο και περισσότερος κόσμος πήγαινε.

Ο Δημήτρης αγοράζει με δικά του έξοδα όλες αυτές τις προμήθειες, για να φτιάξει μαγειρευτό φαγητό για όλους όσους το έχουν ανάγκη, μακαρόνια με κιμά, φακές, φασολάδα, κοτόπουλο με πατάτες, λαδερά είναι κάποια από τα φαγητά που μαγειρεύει. Σταδιακά αλλά και ειδικά τώρα, στην δεύτερη και «σκληρή» καραντίνα του χειμώνα που διανύουμε, ο κόσμος άρχισε να βοηθάει και αυτός πηγαίνοντας του με σακούλες γεμάτες με προμήθειες όπως λάδι, αλεύρι, ζυμαρικά, πελτέδες.

Όπως δήλωσε ο 36χρονος βλέπει ότι αυτοί που βοηθάνε σε όλο αυτό είναι οι απλοί άνθρωποι, οι φτωχοί άνθρωποι που, από το υστέρημά τους, αγοράζουν μερικά πακέτα μακαρόνια, λίγο ψωμί, ότι μπορούν και το πηγαίνουν. Κανένας πλούσιος ή με οικονομική άνεση της περιοχής δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής καμία κίνηση, αλλά και γενικώς.

Με αφορμή την κίνηση του Δημήτρη αρκετά άτομα προσφέρουν ότι μπορούν όπως κουβέρτες, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία. Η περιοχή του Κερατσινίου έχει αρκετούς κατοίκους που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, αλλά που είχαν ανάγκες και από πριν. Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κάποια στιγμή, βλέπω ανάμεσα στους ανθρώπους μια γνώριμη φάτσα, έναν γείτονά μας, πελάτη που είχε να φανεί καιρό, με δικό του μαγαζί. Βγαίνω και τον ρωτάω τι δουλειά έχει εδώ, σε φιλικό και ανήσυχο τόνο. Έμαθα ότι αναγκάστηκε να κλείσει την επιχείρησή του και ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ντράπηκα, λυπήθηκα. Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα, ακόμα και αυτοί που δεν βάζει ο νους μας. Του έδωσα του ανθρώπου και δύο σακούλες με τρόφιμα να έχει να περάσει λίγο καιρό.»

Ο Δημήτρης όμως έχει προνοήσει και όλους εκείνους που δεν μπορούν να μετακινηθούν εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Με την βοήθεια φίλων η μόνος του πηγαίνει μερικές μερίδες σε συγκεκριμένα σπίτια. Τις μέρες που βρέχει, μεταφέρει στα σπίτια τους μικρά παιδιά από πληττόμενες οικογένειες, τα οποία έρχονται να πάρουν λίγο φαγητό για όλους.

«Έχουμε παιδιά διαλυμένων οικογενειών που μένουν με τους παππούδες τους, ή κόρες και γιους φυλακισμένων, παιδιά, γενικώς, που αντιμετωπίζουν ένα σωρό προβλήματα. Δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα, αλλά τουλάχιστον, ας μην πεινάνε», λέει ο Δημήτρης.

Ο Δημήτρης είναι πολύ προσεκτικός στα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής, καθώς τηρούνται άριστα οι αποστάσεις έξω από το μαγαζί, από τη μία το μεσημέρι ως τις πέντε το απόγευμα, μάσκες, αποστάσεις και ταχύτητα στην εξυπηρέτηση εξασφαλίζουν την σωστή διενέργεια του αυτοσχέδιου αυτού συσσιτίου.

Ωστόσο δεν λείπουν και εκείνοι οι όποιοί νομίζουν ότι κερδίζει κάτι από όλο αυτό, όπως ότι παίρνει χρήματα ή κρατάει τις προμήθειες για όταν ανοίξει και πάλι το μαγαζί του. Αυτή η δράση σε μεγάλο ποσοστό χρηματοδοτείται από τον ίδιο φυσικά, από τις ανιδιοτελείς προσφορές σε είδη κάποιων συμπολιτών του. Μερικές φορές πηγαίνουν εθελοντές για να βοηθήσουν με το μαγείρεμα, διαφορετικοί άτομα κάθε φορά και αυτό είναι κάτι που ο ίδιος το εκτιμά πολύ, διότι χρειάζονται πάντα χέρια.


Ακολουθούν εικόνες από την καθημερινή προσπάθεια του Δημήτρη

36χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αθήνα μαγειρεύει δωρεάν 630 μερίδες φαγητού κάθε μέρα για όσους έχουν ανάγκη – πηγή: enimerotiko.gr
36χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αθήνα μαγειρεύει δωρεάν 630 μερίδες φαγητού κάθε μέρα για όσους έχουν ανάγκη – πηγή: enimerotiko.gr
36χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αθήνα μαγειρεύει δωρεάν 630 μερίδες φαγητού κάθε μέρα για όσους έχουν ανάγκη – πηγή: enimerotiko.gr
36χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αθήνα μαγειρεύει δωρεάν 630 μερίδες φαγητού κάθε μέρα για όσους έχουν ανάγκη – πηγή: enimerotiko.gr

Πηγή: enimerotiko.gr

Δείτε επίσης:

Οι Τρικαλινοί κάνουν τα ψώνια τους για το γιορτινό τραπέζι

Στα ίδια επίπεδα το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Τρικαλινών

Ο Αι Βασίλης έχει …άδεια μετακίνησης για τα Τρικαλινά παιδιά

Σχετικά άρθρα

Στην ίδια κατηγορία