23/12/1975: Το πρώτο χτύπημα της «17 Νοέμβρη» -Κανείς δεν την είχε πάρει στα σοβαρά…

Πριν από 42 χρόνια σαν σήμερα, στις 23 Δεκεμβρίου 1975, η Αθήνα ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα δεύτερα μεταπολιτευτικά της Χριστούγεννα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα παραθέτει δεξίωση, στην οποία είναι καλεσμένος και ο σταθμάρχης της CIA Pίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς, μαζί με τη σύζυγό του Μαρία-Χριστιάνα.

Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, το ζεύγος παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι του στο Ψυχικό. Η μαύρη λιμουζίνα τους σταματά έξω από την έπαυλη, και τότε κάνει την εμφάνισή του ένα άλλο αυτοκίνητο, πράσινο, μάρκας Σίμκα.

Από αυτό κατεβαίνουν τρεις ένοπλοι μασκοφόροι. Προχωρούν κατευθείαν προς τον σταθμάρχη, παραμερίζοντας τη σύζυγό του. Ένας εξ αυτών πυροβολεί τρεις φορές τον 45χρονο Ρίτσαρντ Γουέλς, με πιστόλι Κολτ 45. Αμέσως μετά, οι τρεις δράστες επιβάζονται στο πράσινο Σίμκα και τρέπονται σε φυγή. Δεν πείραξαν καθόλου τη Μαρία-Χριστιάνα Γουέλς, η οποία έμεινε αποσβολωμένη να κοιτάει το πτώμα του συζύγου της….

Επιτόπου αφήνουν μία προκήρυξη, με την οποία την ευθύνη αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Η ίδια προκήρυξη αποστέλλεται τρεις ημέρες αργότερα και στις εφημερίδες, χωρίς όμως να δημοσιευθεί κατόπιν εισαγγελικής απαγόρευσης. Ενδεικτικό είναι ότι η προκήρυξη και η οργάνωση περνάνε στα ψιλά γράμματα. Κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων της CIA.

Η εκδοχή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων κατέπεσε ένα χρόνο αργότερα. Στις 24 Δεκεμβρίου του 1976 η γαλλική εφημερίδα «Liberation» δημοσίευσε ένα πρωτότυπο κείμενο της «17N», που έλαβε από πηγή ιδιαίτερα αξιόπιστη έως τότε.

Σ’ αυτό, η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία Γουέλς, περιγράφοντας με ακρίβεια την παρακολούθηση του στόχου και την οργάνωση της επιχείρησης.

H προκήρυξη ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σε πρόσφατο λόγο του ο Φορντ δήλωσε τελείως κυνικά ότι οι Αμερικανοί δεν θα διστάζουν να επεμβαίνουν ανοιχτά στο εσωτερικό των άλλων όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει στο παρελθόν και ο Κίσινγκερ. Αλλά αρκετά. Φτάνει πια. Πρέπει να καταλάβουν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι πράκτορές τους ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι αγέλη από πρόβατα. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει. Η Βουλή φλυαρεί χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Τα περισσότερα κόμματα, συμμετέχοντας στον γενικό εμπαιγμό, συναγωνίζονται σε πλατωνικές δηλώσεις χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Και η Δικαιοσύνη κάνει τον άθλο, στη δίκη της 21ης Απρίλη, να μην αναφέρει το όνομα του δεύτερου ενόχου, της CIA και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Έτσι αποφασίζουμε να εκτελέσουμε υποδειγματικά τον αρχιπράκτορα της CIA, αρχηγό του κλιμακίου της στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς, που είναι συνυπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA σε βάρος του λαού μας».

Πηγή: iefimerida.gr
Facebook
Twitter
Email
Sponsored