ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Γεωγραφικά ορίζεται από βορρά με τη Μακεδονία, νότο με την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα, δυτικά με την Ήπειρο και ανατολικά με το Αιγαίο πέλαγος. Έχει 4 νομούς: Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Η συνολική έκταση είναι περίπου 14.900 τ.χλμ. Είναι από τα πεδινότερα διαμερίσματα της χώρας μας και η παραγωγικότερη περιφέρεια σε γεωργικά προϊόντα πρώτης ύλης βιομηχανικής παραγωγής. Το έδαφος είναι 50% ορεινό –ημιορεινό και 50% πεδινό όπου περιλαμβάνεται και η πεδιάδα της Θεσσαλίας, η μεγαλύτερη πεδιάδα της ελληνικής επικράτειας που διαρρέεται στον άξονα ανατολή-δύση από τον Πηνειό ποταμό. Στις ορεινές περιοχές περιλαμβάνεται ο Όλυμπος το νότιο τμήμα οροσειράς της Πίνδου, το βόρειο τμήμα των Αγράφων, η Όσσα, το Πήλιο και η Όθρυς.

 

Η Θεσσαλία, πατρίδα του Ασκληπιού, πατέρα της Ιατρικής, των Λαπιθών και των Κενταύρων, υπήρξε γενέθλια γη αγίων, πατριαρχών, αρχιερέων, διδασκάλων του Γένους, οπλαρχηγών, κλεφτών, αρματωλών, πατρίδα του Ρήγα, του Καραϊσκάκη, του Νικολάου Πλαστήρα, πατρίδα ποιητών, λογοτεχνών, ζωγράφων και αγιογράφων, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η Θεσσαλία αποτελείται από ένα μωσαϊκό φύλων που μέχρι και σήμερα διατηρούν τις παραδόσεις και το λαϊκό πολιτισμό τους. Στα ορεινά της Θεσσαλίας συναντάμε Βλάχους, Σαρακατσάνους και Χασιώτες, στον κάμπο Καραγκούνηδες και στις παραθαλάσσιες περιοχές Θεσσαλούς που μερικοί από αυτούς διατηρούν νησιωτικές παραδόσεις.