Τρίκαλα: Ζητούν γενναία μέτρα στήριξης της εστίασης

Θετικά αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ύψους 330 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση του κλάδου που μετρά πληγές, λόγω της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζημιά. Παράλληλα, τονίζουν ότι εάν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα, η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη.

Όπως τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TV.10 ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφετεριών Τρικάλων κ. Γιώργος Ηλιάδης το χρονικό διάστημα που φωνάζουμε για «γενναία» μέτρα στήριξης και για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του κλάδου. «Οι διευκρινιστικές ανακοινώσεις σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα, διότι εισακουστήκαμε, αλλά δεν είναι αρκετά. Και θα πρέπει να συζητήσει με τον κλάδο για τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε μετά το Πάσχα.

Ελπίζουμε να μην συνεχιστεί το κλείσιμο, διότι δεν θα υπάρχει επιστροφή» τόνισε ο κ. Ηλιάδης. Ο κ. Ηλιάδης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι στη σύσκεψη που έγινε για τα μέτρα στήριξης, έδωσε το παρόν και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Κώστας Καββαθάς, διότι μετέφερε τα προβλήματα του κλάδο,

«Από εκεί και πέρα, πρέπει να συζητήσουμε ώστε να βρεθεί η “χρυσή τομή” για την περίοδο που θα σηκώσουμε ρολά και να μην δημιουργηθούν προβλήματα και τα καταστήματα να ανοίξουν με τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών» σημείωσε.

Μέτρα στήριξης που θα αφορούν όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επαναφορά στην κανονικότητα ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εδώ και έναν χρόνο ανοίγουν και κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. «Κάθε μέτρο που ανακοινώνεται, όταν δεν έχει προαπαιτούμενα και δεν πετάει πολλούς συναδέλφους εκτός είναι ευπρόσδεκτο, όπως για παράδειγμα το ποσό που ανακοινώθηκε για τη στήριξη της εστίασης» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων κ. Βαγγέλης Αγγελάκης. Όπως είπαμε «θέλουμε από 30% η πτώση του τζίρο, να πάει στο 20% και κυρίως να «απλωθεί» η στήριξη και σε άλλους κλάδους, κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις.

Δεν πρέπει να πεταχτούν συνάδελφοι έξω από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν». Ο πρόεδρος των Τρικαλινών ΕΒΕ μετέφερε την αγωνία των συναδέλφων του για την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι «περιμένουν με αγωνιά το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους, χωρίς το «άνοιξε- κλείσε» που κάνει πολύ κακό στην αγορά, την επαναλειτουργία της εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων που θα επαναφέρουν μια ισορροπία». «Εάν δεν επανέλθει μια κανονικότητα αυτό δημιουργεί αρνητικό κλίμα στους συναδέλφους. Όσο για την επόμενη μέρα αυτό παραμένει ένα ερωτηματικό που πρέπει να απαντηθεί από την Κυβέρνηση.

Και ποιο είναι αυτό; Πως θα στηριχθούν ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από 10 χρόνια κρίσης, μετά από έναν χρόνο πανδημίας με χρέη και υποχρεώσεις που συσσωρευτήκαν πως θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν;» ανέφερε με έμφαση. ΓΣΕΒΕΕ: Να “κουρευτούν” οι φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο 90% “Τα μέτρα συνεχίζουν να διέπονται από μια οριζόντια λογική, όταν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει φανεί πώς υπάρχουν κλάδοι που σήκωσαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος (πχ. εστίαση) κι άλλοι κλάδοι που δεν υπέστησαν ζημιές. Γενικά, επιχειρώντας μια αποτίμηση όλων των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, η επιτυχία ή αποτυχία τους θα κριθεί στο τέλος της πανδημίας, όταν η οικονομία θα επιχειρήσει την επανεκκίνηση. Τότε θα φανεί πόσες επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να κάνουν μια νέα αρχή ή θα έχουν παραδώσει τα κλειδιά τους.

Ως ΓΣΕΒΕΕ αυτό που ξέρουμε είναι το εύρημα πλήθους ερευνών, μεταξύ πολλών άλλων και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (1/2021), που δείχνει ότι η κοινωνία είχε μια απώλεια εισοδήματος ύψους 11% για το 2020, ενώ μεταξύ όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα απώλεια εισοδήματος δήλωσε ένα ποσοστό της τάξης του 70%!» σημειώνει σε ανακοίνωση της, η ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία «επιπλέον, σε μια χειμαζόμενη κοινωνία η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 10 δισ. ευρώ δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται τεκμήριο επιτυχίας μιας πολιτικής.

Μάλλον τεκμήριο αποτυχίας πρέπει να χαρακτηριστεί μιας και δείχνει ότι πολύτιμα κεφάλαια αντί να πέσουν στην αγορά και να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες ρευστότητας, κατευθύνθηκαν σε όσους δεν τα χρειάζονταν και οδηγήθηκαν στον αποθησαυρισμό…Ομολογία αποτυχίας επίσης είναι και η έκπτωση της τάξης 15% για όσες επιχειρήσεις αποπληρώσουν εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό.

Αποτελεί αναγνώριση της κριτικής που από την αρχή άσκησε η ΓΣΕΒΕΕ ότι η οριζόντια λογική του μέτρου οδήγησε μεγάλα ποσά σε επιχειρήσεις που δεν τα χρειάζονταν».

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Facebook
Twitter
Email
Sponsored