Τρίκαλα :Η πόλη μας “μυρίζει” Χριστούγεννα (φώτο)

Τρίκαλα :Η πόλη μας "μυρίζει" Χριστούγεννα

Η πιο γλυκιά γιορτή του χρόνου πλησιάζει τα Χριστούγεννα! Όλοι ξέρουμε πως ναι, τα Χριστούγεννα έχουν στ αλήθεια την δική τους μυρωδιά, από κανέλλα και γαρύφαλλα.

Έτσι μυρίζει η πόλη μας σε σπίτια, στους φούρνους και στις γειτονιές. Μέρες τώρα οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες έχουν γεμίσει τα καταστήματά τους με κουραμπιέδες και μελομακάρονα στην παραδοσιακή αλλά και σε πιο σύγχρονες εκδοχές.Και όχι μόνο.

Έχουν λιχουδιές που υπήρχαν μόνο σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως λαχταριστά cupcakes, ginger bread cookies, τσουρέκια με χριστουγεννιάτικες γεύσεις από κανέλλα, μέλι και αμύγδαλα, ακόμη και το απόλυτο χριστουγεννιάτικο ιταλικό panettone, υπάρχουν στα τρικαλινά καταστήματα, έτοιμα να ικανοποιήσουν ακ και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Αλλά και οι τρικαλινές νοικοκυρές, πιστές στις παραδόσεις, έφτιαξαν γλυκά με τα χερά τους, μοσχοβόλισαν τα σπίτια τους με την ασύγκριτη μυρωδιά από τους φρεσκοψημένους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και αφού τα στόλισαν σε όμορφες πιατέλες, τα “ανέβασαν” στο διαδίκτυο. Δείτε τις δημιουργίες τους.

Αν θέλετε και εσείς να μπείτε στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ο καλύτερος τρόπος είναι να φτιάξετε στο σπίτι μελομακάρονα, με την συνταγή που σας προτείνουμε.

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γρ. μέλι

3 στικ κανέλα

3 γαρίφαλα

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Μείγμα 1

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

2-3 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. σόδα μαγειρική ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σερβίρισμα μέλι καρύδια

Για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.

Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.

Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Δείτε επίσης

Τρίκαλα: Εντυπωσιακά φωταγωγημένες κατοικίες (φωτο)

Facebook
Twitter
Email
Sponsored