Τρίκαλα: Εγκρίθηκε το σχέδιο ένταξης για τους πρόσφυγες και μετανάστες

Τρίκαλα: Εγκρίθηκε το σχέδιο ένταξης για τους πρόσφυγες και μετανάστες

Η στρατηγική και το σχέδιο ένταξης που θα ακολουθήσει ο Δήμος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα Τρίκαλα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει το προτεινόμενο Τοπικό Στρατηγικό Σχέδιο ένταξης για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα Τρίκαλα και την έγκριση υποβολής αιτήματος τροποποίησης της ενταγμένης Πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τρικκαίων» (κωδικός ΟΠΣ 5001996) ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 προκειμένου:

  • Δημιουργία Κέντρου Ένταξης Μεταναστών ως παράρτημα του Κέντρου Κοινότητας.
  • Λοιπών δράσεων ΚΕΜ στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 ως μέρος της ΣΒΑΑ Δήμου Τρικκαίων».

Κατά του σχεδίου ψήφισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Καΐκης, θεωρώντας ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα και το σχέδιο του Δήμου Τρικκαίων απλά έχει διαχειριστικό χαρακτήρα και δε λύνει το μείζον αυτό ζήτημα.

«Δεν αδιαφορούμε σε καμία περίπτωση για το πρόβλημα και δεν υποτιμώ ότι οφείλουμε να πάρουμε μέτρα και ούτε τη στάση που κράτησε το Δημοτικό Συμβουλίου. Όμως είναι ένα τεράστιο κρατικό ζήτημα και τώρα μπαίνουμε στη διαδικασία να το διαχειριστούμε» σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Καΐκης «δεν αντιμετωπίζεται το πολίτικο πρόβλημα γιατί δημιουργούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε άλλο σχέδιο στα Τρίκαλα και άλλο σε μια πόλη. Αφού δέχεστε ότι δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό, τι συζητάμε τώρα; Τι θα γίνει όταν τελειώσει το πρόγραμμα για τη στέγαση ή για την άμεση οικογενειακή επανένωση ; Είναι ένα κεντρικό ζήτημα μεγάλης σημασίας. Το μεταναστευτικό θα αλλάξει, αν αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι «διαχειριστήκαμε σε καιρούς δύσκολους το προσφυγικό. Με τον τρόπο που το χειριστήκαμε ως κοινωνία, ως πόλη, ο Δήμος με όλες τις παραβλέψεις από την πλευρά της Ε.Ε. και μετά του Κράτους. Ωστόσο, θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για τη διαχείριση με ρεαλισμό και να προχωρήσουμε σε αυτό το οποίο οφείλουμε να πράξουμε».

Το σχέδιο

Όπως σημειώνεται στη σχετική εισήγηση «αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας, αλλά και τη συνοχή και λειτουργία της πόλης των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής».

Ως γνωστόν, από τον Ιούλιο του 2017 ο Δήμος Τρικκαίων εντάχθηκε στο πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «ESTIA», δημιουργώντας 430 περίπου θέσεις αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε 70 διαμερίσματα, τα οποία χωροθετούνται εντός του αστικού ιστού.

Συγκεκριμένα από το Ιούλιο του 2017 έχουν στεγαστεί στο πρόγραμμα ESTIA 845 άτομα από τα οποία 336 άτομα έφυγαν με irregular exits (αποχώρηση χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση) και άλλοι 39 με οικογενειακή επανένωση.

Αυτό που προτείνεται είναι η υλοποίηση δράσεων ένταξης που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που διαμένουν στην πόλη.

Δράσεις που θα προκρίνονται μέσω του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών που θα λειτουργήσει άμεσα και θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα και ως χώρος παράλληλων εκδηλώσεων από την κοινότητα των μεταναστών-προσφύγων.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η λειτουργία του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών και τις απογευματινές ώρες (δύο φορές τη βδομάδα και ώρες 17:00- 21:00) ως χώρος φιλοξενίας δράσεων της κοινότητας των μεταναστών-προσφύγων.

Η στελέχωση του κέντρου τις απογευματινές ώρες θα γίνει από το προσωπικό του προγράμματος ESTIA, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν μεταφραστή, οι οποίοι και θα έχουν το ρόλο της εποπτείας και του συντονισμού δράσεων ένταξης του πληθυσμού.

Ως πρόσθετες προτεινόμενες δράσεις του ΚΕΜ κατά τις απογευματινές ώρες, ενδεικτικά είναι οι εξής:

  • Ενημέρωση και συντονισμό του πληθυσμού για εγγραφές σε αθλητικούς συλλόγους, πολιτιστικές ομάδες, ενημέρωση και συντονισμό του πληθυσμού για θέσεις εργασίας στη περιοχή.
  • Ενημέρωση και συντονισμό δράσεων ένταξης, συντονισμό και προγραμματισμό ενημερωτικών ημερίδων και δημιουργία και εποπτεία ομάδων εθελοντών των επωφελούμενων.

«Η ανάπτυξη μιας ξεκάθαρης στρατηγικής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πετυχημένη ενταξιακή πορεία των μεταναστών και των προσφύγων στη ζωή της πόλης των Τρικάλων, καθώς και για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και της αρμονικής συνύπαρξης. Αναδεικνύει την προσέγγιση της δημοτικής αρχής επί του προσφυγικού ζητήματος, θέτει το απαιτούμενο πλαίσιο πολιτικών του Δήμου, καθορίζει τις στρατηγικές προτεραιότητες και εισάγει την έννοια του μακροχρόνιου και στοχευμένου σχεδιασμού στην υλοποίηση των σχετικών δράσεων» σημειώνεται στη σχετική εισήγηση.

Παράλληλα, τονίζεται ότι «η κοινωνική συνοχή και η αρμονική συνύπαρξη μέσα στην πόλη αποτελούν βασικό στόχο του Δήμου Τρικκαίων, στη βάση του οποίου βρίσκεται και η κάλυψη των αναγκών ευπαθών ομάδων όπως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζουν τόσο στον αστικό ιστό, όσο και στον περιαστικό χώρο.

Το στρατηγικό πλάνο καθορίζει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με συγκεκριμένους στόχους που θα ενισχύσουν τον ρόλο του Δήμου και θα συνδέσουν τις υπηρεσίες του με την κοινωνία των πολιτών. Το πλάνο θα λειτουργήσει ως οδηγός για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών εντός της πόλης, καθώς και για την καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσα από τις υφιστάμενες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η δημιουργία του πλάνου βασίστηκε στην εκτεταμένη χαρτογράφηση των υπηρεσιών εντός του Δήμου και σε ουσιαστική διαβούλευση με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και Διεθνών Οργανισμών για την αναγνώριση των προκλήσεων και την ανάπτυξη πολιτικών βάσει των συγκεκριμένων αναγκών που εντοπίστηκαν».

Δείτε επίσης:

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Δυτικής Θεσσαλίας

Έντονη κριτική για προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα στο Δήμο Τρικκαιών

Οι ουρές στην Εθνική Τράπεζα στα Τρίκαλα έφεραν αντιδράσεις στο Δ.Σ.

Facebook
Twitter
Email
Sponsored