Θετικά είναι τα μηνύματα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και οι ιδιώτες γιατροί

Θετικά είναι τα μηνύματα τον τελευταίο καιρό από τις φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν ριχτεί στη μάχη για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Συγκεκριμένα, η Pfizer και η Moderna φαίνεται πως βρίσκονται πολύ κοντά στην Παρασκευή εμβολίου χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες με αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95% και τα μηνύματα είναι θετικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων, Γιώργος Πέτρου μιλώντας στο TV10.gr, χαρακτήρισε τον αγώνα για την παραγωγή εμβολίου μαραθώνιο.

Ο ίδιος μάλιστα αποσαφήνισε πως ακόμη και να εγκριθούν και να διατεθούν τελικά τα εμβόλια, θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι με οχτώ μήνες, έτσι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός πληθυσμού και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Ο κ. Πέτρου εν συνεχεία τόνισε μέχρι εκείνη την στιγμή , δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός ως προς την πιστή τήρηση των μέτρων και των κανόνων υγιεινής και αποστάσεων. Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε πως και εν όψει των Χριστουγέννων θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αποφεύγοντας τις συναθροίσεις.

Τα υπερ και τα κατά

Φαρμακοποιοί και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως προσπαθούν να παραδώσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για να σημάνουν το τέλος της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές μέχρι στιγμής.

Από το huffingtonpost.gr παρατίθεται η εκτενής σύγκριση των δύο εμβολίων κατά του κορωνοϊού, της Moderna και της Pfizer:

Moderna

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιο της ήταν περισσότερο από 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid-19.

Αποτελείται από δύο ενέσιμες δόσεις σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ τους.

Τα νέα ήρθαν μια εβδομάδα αφότου η Pfizer και η BioNTech βρήκαν παρόμοιο επίπεδο αποτελεσματικότητας στο εμβόλιο τους. Και οι δύο βασίζονται στον αγγελιοφόρο RNA. Είναι μια νέα προσέγγιση στα εμβόλια που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Η Moderna δήλωσε ότι ο υποψήφιος για εμβόλιο παραμένει σταθερός στους 2 με 8 βαθμούς Κελσίου έως και 30 ημέρες. Ακόμη, μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία έως και μείον 20 βαθμών Κελσίου για έξι μήνες.

Τον Αύγουστο, η Moderna είπε ότι χρεώνει μεταξύ 32 και 37 δολάρια ανά δόση για το εμβόλιο για ορισμένους πελάτες. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία είπε ότι ήταν σε συζήτηση για μεγαλύτερη παραγωγή που θα είχαν χαμηλότερη τιμή.

Ωστόσο, οι αριθμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι από το κόστος άλλων εμβολίων.

Η Moderna δήλωσε ότι αναμένει να έχει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έτοιμες να αποσταλούν στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους και παραμένει σε καλό δρόμο για την παραγωγή μεταξύ 500 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου δόσεων παγκοσμίως μέχρι το 2021.

Έχει δεσμευτεί να παρέχει στις ΗΠΑ 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της. Ο Καναδάς έχει παραγγείλει 56 εκατομμύρια δόσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 50 εκατομμύρια και η Ελβετία έχει αγοράσει 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από ερευνητές στο Κέντρο Υγείας της Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Duke.

Pfizer-BioNTech

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μια πρώιμη ανάλυση του υποψήφιου εμβολίου τους έδειξε ότι ήταν πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη μολύνσεων από κορονοϊό. Αποτελείται από δύο ενέσιμες δόσεις με διαφορά 21 ημερών.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Moderna, ο υποψήφιος της Pfizer και της BioNTech απαιτεί θερμοκρασία αποθήκευσης -70 βαθμούς Κελσίου και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό αποθήκευσης και μεταφοράς. Αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει τη διανομή σε ορισμένες χώρες.

Το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο για πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες χρεώνουν 20 $ ανά δόση για το εμβόλιο, σημαντικά χαμηλότερο από το Moderna.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες με διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει τα περισσότερα, με 300 εκατομμύρια δόσεις να επιβεβαιώνονται από τις 11 Νοεμβρίου, η Ιαπωνία συμφώνησε να προμηθεύσει 120 εκατομμύρια και οι ΗΠΑ αγόρασαν 100 εκατομμύρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Χιλή αγόρασαν όλοι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech

Δείτε επίσης:

Κικίλιας: Σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός και με ραντεβού

Εμβόλιο Covid-19: Χριστουγεννιάτικο δώρο με εκατομμύρια δόσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored