Κρυφές ματιές στο υπό ανακαίνιση Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων

Κρυφές ματιές στο υπό ανακαίνιση Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων - φωτο: Δήμος Τρικκαίων

Πλήθος εργασιών στο Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων και συνεχείς προσπάθειες για να ολοκληρωθεί ένα πολύ μεγάλο που αναδεικνύει τον πολιτισμό.

Το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης αναπαλαιώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων με 535.000€ από το Πράσινο Ταμείο και χρήματα του Δήμου. Μια μεγάλη προσπάθεια, που αναβιώνει ένα ιστορικό κτήριο, εμβληματικό, ακριβώς στο κέντρο της πόλης.

Οι εργασίες (από την ανάδοχο εταιρεία «Α. Λίτου – Γ. Γκέκας») αναβιώνουν το διατηρητέο αυτό κτήριο, ένα χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικού κτηρίου του βορειοελλαδικού χώρου.

Οι εργασίες συνεχίζονται στο εξωτερικό, καθώς περιλαμβάνουν συντήρηση και διάσωση της στέγης, τη λιθοδομή και την αφαίρεση υγρασίας, τα παράθυρα, τους εξώστες, τα κιγκλιδώματα, τα εσωτερικά ζητήματα στατικότητας κ.α. Παράλληλα, γίνονται εργασίες για χώρους υγιεινής, εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού και κλιματισμού, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Aκολουθούν κατασκευές για παραδοσιακό ταβάνι με ξύλινο σκελετό, η διάσωση των παλαιότερων ζωγραφικών διάκοσμων, οι ελαιοχρωματισμοί και οποιαδήποτε άλλη εργασία έχει προβλεφθεί από τη μελέτη για την ανάδειξη του μουσείου.


Από το 2014 η συνεχής προσπάθεια για εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, η εκπόνηση της μελέτης, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Απομένει και η ολοκλήρωση των εργασιών, για ένα κτήριο – κόσμημα για τον  πολιτισμό των Τρικάλων και τη λαογραφική του πτυχή.

Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων

Το 1991 ιδρύθηκε το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων. Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Γαριβάλδη 6. Το κτίριο αποτελεί εξαίρετο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής και μνημείο της τοπικής ιστορίας. Βρίσκεται, δε, σε άμεση σχέση με το χαρακτήρα του μουσείου.

Τα αντικείμενα της συλλογής προέρχονται από δωρεές Τρικαλινών οι οποίοι ίδρυσαν και το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου (ΣΦΛΜΤ). Η συλλογή του καλύπτει χρονικά την περίοδο από τα τέλη του 18ου αι. έως τα μέσα του 20ου αι. Τα εκθέματα αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης, να παίρνει μια αρκετά αντιπροσωπευτική εικόνα της ζωής και της κουλτούρας του τόπου.

Η έκθεση των αντικειμένων διαρθρώνεται στις εξής ενότητες:

. Αντικείμενα, εργαλεία, εξαρτήματα του αγροτοποιμενικού βίου.

. Αντικείμενα και εργαλεία οικιακής χρήσης.

. Εργαλεία και εξαρτήματα των συντεχνιών των παραδοσιακών επαγγελματιών και τεχνιτών.

. Υφαντά και κεντήματα, κυρίως για χρηστικούς λόγους.

. Παραδοσιακές ενδυμασίες.

. Συλλογή πρωτότυπων παλαιών φωτογραφιών της πόλης και της περιοχής των Τρικάλων από το 1880 ως τα μέσα του 20ου αι.

. Έγγραφα, έντυπα, γκραβούρες και άλλα ντοκουμέντα.

Σημαντικός είναι και ο κοινωνικός ρόλος που αναπτύσσει το Μουσείο. Το μουσείο διοργανώνει κατά καιρούς εκδηλώσεις εκθέσεις και ομιλίες και αναβίωση εθίμων (λαζαρίνες).

Δείτε επίσης

Λύσεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο Βαλτινού

Facebook
Twitter
Email
Sponsored