Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τις ημέρες της καραντίνας

Πατέρας χτύπησε την κόρη του και την έστειλε στο νοσοκομείο!

Γεγονός είναι ότι οι μέρες απομόνωσης της καραντίνας προκαλούν μια σωρεία προβλημάτων τόσο στην οικονομία όσο και στην ψυχολογία του ανθρώπου. Ωστόσο φαίνεται πως οι μέρες αυτές είναι ευνοϊκές για την αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Θεσσαλία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς όπως προκύπτει από έρευνα που διεξάγει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι μέρες της καραντίνας αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Η έρευνα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες από 16 χρόνων και άνω, που διαμένουν στην Ελλάδα και διενεργείται στο Διαδίκτυο με τη συμπλήρωση –ανωνύμως– ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και στην πρώτη καραντίνα του Μαρτίου, με τα περιστατικά βίας που καταγγέλθηκαν να προκαλούν την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό.

Και σε τοπικό επίπεδο ωστόσο όπως αποδείχθηκε κατά το παρελθόν, ο κορωνοϊός ήταν η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια πολλά περιστατικά βίας και στα Τρίκαλα, τα οποία συγκλόνισαν την μικρή κοινωνία.

Το ελπιδοφόρο στην όλη υπόθεση είναι πως οι έρευνες που διεξάγονται βοηθούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες να άρουν το πέπλο του φόβου που τις έχει σκεπάσει και να μπορέσουν να μιλήσουν, ώστε να πατάξουν κάθε μορφή βίας είτε λεκτική είτε επιθετική σε βάρος τους.

Μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου θα έχουν και τα τελικά στοιχεία που θα φτάσουν στα χέρια των ειδικών τις μέρες της δεύτερης ολικής απαγόρευσης στην οποία έχει τεθεί η χώρα. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν ένα εργαλείο για το πώς θα πρέπει να εξαλειφθεί κάθε μορφή βίας που δεν είναι δυνατόν να υφίσταται σε μια σύγχρονη και δημοκρατική εποχή.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι για τη διεξαγωγή της έρευνας συνεργάζονται ερευνήτριες του βρετανικού πανεπιστημίου Huddersfield και ειδικότερα η καθηγήτρια Μαρία Ιωάννου (εκπρόσωπος του Research Centre Secure Societies Institute, UK) και η δρ Κάλλη Τζάνη-Πεπελάση, καθώς και το εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, «Αποκαταστατική Δικαιοσύνη και διαμεσολάβηση» διευθύντρια του οποίου είναι η καθηγήτρια Βασιλική Αρτινοπούλου.

Ο σύνδεσμος της έρευνας που μπορεί, οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, να συμμετάσχει, είναι εδώ.

Δείτε επίσης:

Σοκ: Σκότωσε τη σύζυγό του μπροστά στα παιδιά τους

Facebook
Twitter
Email
Sponsored