Μελωμένοι γίγαντες στον φούρνο με παστουρμά

Μελωμένοι γίγαντες στον φούρνο με παστουρμά

Να μια αναπάντεχη προσθήκη στους γίγαντες, πέρα από τα αναμενόμενα λουκάνικα. Στα παραλίμνια, αλλά και στα ορεινότερα χωριά της περιοχής καλλιεργούνται από παλιά γίγαντες. Στο εστιατόριο «Το Τσαρδάκι», στο χωριό Μοσχάτο (Τ/24410-20.024), τους δοκιμάσαμε σε αυτή τη νοστιμότατη εκδοχή, ψημένους έξοχα στον ξυλόφουρνο. Ψήνονται μια χαρά, όμως, και στον οικιακό φούρνο, σε γάστρα.

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς
  • 4 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 μέτρια καρότα, σε χοντρές φέτες
  • 1/2 μάτσο σέλινο, χοντροκομμένο
  • 1 μέτρια σελινόριζα, καθαρισμένη, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 καυτερή πιπερίτσα (ή λιγότερο) φρέσκια
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 8 φέτες παστουρμά, καθαρισμένες από το τσιμένι, σε μέτρια κομμάτια
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πουρές ντομάτας
  • 2-3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη 2-3 κλαράκια φρέσκια μαντζουράνα
  • 1 μεγάλη ντομάτα, σε στρογγυλές φέτες (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ξεπλένουμε καλά τους γίγαντες, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και τους αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση. Τους στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τους ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα μαζί με 1.500 ml κρύο νερό. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ξαφρίζοντας συνεχώς. Όταν σταματήσει να σχηματίζεται αφρός, προσθέτουμε τα 3 κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, τη σελινόριζα και την πιπερίτσα, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μισομαλακώσουν. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το τελευταίο κρεμμύδι σε 3-4 κουτ. σούπας από το λάδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τον παστουρμά, τον σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον μισό πουρέ ντομάτας και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τους γίγαντες σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί, μαζί με όλα τα στερεά υλικά, και προσθέτουμε 4 γεμάτα φλιτζάνια από το νερό τους. Μαζί βάζουμε το μείγμα του παστουρμά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον υπόλοιπο πουρέ ντομάτας, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και, αν θέλουμε, απλώνουμε στην επιφάνεια τις φέτες ντομάτας. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και να μελώσει ωραία η σάλτσα. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη και ξεφουρνίζουμε. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό ή χλιαρό.

Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Βλάχικη Γιαουρταβα

Ζυγούρι με τραχανά

Η συνταγή του «κλασικού» Mπακλαβά

Ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, λουκούμι

Κοτόπουλο στον φούρνο με ντομάτα, σκόρδο και θυμάρι

Εύκολη συνταγή για διαφορετικό κοτόπουλο, με μέλι και σκόρδο

Συνταγή για παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Facebook
Twitter
Email
Sponsored