Μονόδρομος η παράταση του lockdown – Στο τραπέζι μέτρα τύπου Μαρτίου

Με την διασπορά κορωνοϊού να μην εμφανίζει σημάδια ανάσχεσης, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί, και το σύστημα υγείας να δοκιμάζει μετωπικά τις αντοχές του, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο τραπέζι μπαίνει ήδη η παράταση του lockdown πέρας της 30ής Νοεμβρίου.

Χθες, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς: Συγκεκριμένα, 3.316 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 828 στη Θεσσαλονίκη και 756 στην Αττική, 310 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ και 50 θανάτους σε ένα 24ωρο και 959 συνολικά στη χώρα.

Για ένα ακόμη 24ωρο οι ασθενείς που εισήχθησαν σε κλινική Covid-19 ξεπέρασαν τους 400 -για την ακρίβεια ήταν 438. Η πλειονότητα των εισαγωγών καταγράφηκε στα νοσηλευτικά ιδρύματα της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, με την Αττική να βρίσκεται προς το παρόν σε καλύτερη θέση (περίπου 70) σε ό,τι αφορά τις νέες νοσηλείες, άρα και τη διαθεσιμότητα κλινών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 517 ασθενείς σε κλινικές Covid-19 και άλλοι 125 σε ΜΕΘ Covid-19. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 117. Ουσιαστικά στο λεκανοπέδιο νοσηλεύεται περίπου το 1/3 των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στη χώρα.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κορωνοϊό του ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Ειδικότερα, στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυτών των περιφερειών βρίσκονταν μέχρι και χθες τουλάχιστον 1.257 ασθενείς από τους περίπου 2.240 που νοσηλεύονταν συνολικά. Ανάλογη -τεράστια- επιβάρυνση καταγράφεται και στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας.

Από τους 337 διασωληνωμένους που δηλώθηκαν χθες, οι 154 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της βόρειας Ελλάδας, όπου ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ημέρες ένα έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κλινών, απλών και ΜΕΘ, για ασθενείς με κορωνοιό, αλλά και για την αντιμετώπιση των άλλων περιστατικών χωρίς εκπτώσεις, χάρη και στη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.

Η επερχόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών καθιστά την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη, καθώς ευνοεί την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, η παράταση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο, όπως και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές.

«Προφανώς εξετάζουμε τα πάντα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα, όμως τα σχολεία είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι’ αυτά» δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα, ένα όριο που έβαλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6. 

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη πρέπει να υπάρξουν εναλλασσόμενα lockdown, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι μια λύση ασφαλής για τον υγειονομικό κίνδυνο και οικονομική δυσπραγία.

«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε o κ. Τσακρής.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο… Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. (Το lockdown), τόνισε, πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. «Χθες έπρεπε να γίνει αυτό». 

Facebook
Twitter
Email
Sponsored