Άγιον Όρος: Γιατί απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών;

Γυναίκες έχουν μπει και έχουν μείνει στον Άγιον Όρος, παρά τη γενική απαγόρευση

Γυναίκες έχουν μπει και έχουν μείνει στον Άγιον Όρος, παρά τη γενική απαγόρευση, καθώς όπως είναι γνωστό απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες.

Αυτό συνέβη στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, ανάμεσα στο 1946 και το 1949, όταν χωρικοί, γυναίκες και κορίτσια μετείχαν σε ομάδα που κυνηγούσε ζώα και αυτά μπήκαν στην περιοχή των μοναστηριών.

Και το 1953 μια Ελληνίδα, η Μαρία Ποιμενίδου, μεταμφιέστηκε σε άντρα και μπήκε στο Άγιον Όρος, όπου έμεινε τρεις ημέρες. Όταν έφυγε, το αποκάλυψε, με αποτέλεσμα να ψηφισθεί νόμος που απαγορεύει στις γυναίκες την είσοδο με ποινή φυλάκισης 12 μηνών αν τον παραβιάσουν.

Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί το Άγιον Όρος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να υποβάλει ένα αντίγραφο του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς του στο Γραφείο των Προσκυνητών στο όρος Άθως.

 

Κάθε ημέρα 100 Ορθόδοξοι και 10 μη Ορθόδοξοι χριστιανοί γίνονται δεκτοί με άδεια να διαμείνουν σε ένα από τα 20 μοναστήρια της χερσονήσου. Στις γυναίκες δεν παρέχεται άδεια και πρέπει να μείνουν πίσω περιμένοντας τους συντρόφους τους να επιστρέψουν σε ένα από τα δύο πλησιέστερα λιμάνια. Το όρος Άθως απαγορεύει την είσοδο στις γυναίκες εδώ και χίλια χρόνια. Δεν τους επιτρέπουν να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη από 500 μέτρα.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες και έχει να κάνει με τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας.

Μια παράδοση αναφέρει πως η Παρθένος Μαρία, προσπαθώντας να φτάσει στην Κύπρο, παρασύρθηκε από την κακοκαιρία και ξεβράστηκε στο Άγιον Όρος. Και της άρεσε τόσο πολύ η περιοχή, που προσευχήθηκε στον Γιο της να της την κάνει δώρο και αυτός το αποδέχτηκε. Γι’ αυτό και αποκαλούν την περιοχή «κήπο της μητέρας του Θεού», αφιερωμένο στη δόξα της.

Αυτή την εβδομάδα: Αγιον Ορος. Ξενάγηση σε έναν ιδιαίτερο χώρο της ελληνικής γης, μοναδικής ομορφιάς και ιεροσύνης.

Μονάχα αυτή μπορεί να εκπροσωπεί το γυναικείο γένος στο Όρος Άθως. Αυτό ισχύει για όλες τις γυναίκες και τα σπιτικά ζώα, εκτός από τις… γάτες. Υπάρχουν πάρα πολλές γάτες, αλλά είναι ευπρόσδεκτες γιατί υπάρχουν και πολλά ποντίκια, οπότε φροντίζουν για το καλό των μοναχών και των επισκεπτών.

Άλλα απαγορευτικά για τις γυναίκες μέρη.

Εντούτοις τον Άγιον Όρος δεν είναι ο μοναδικός τόπος στον οποίο απαγορεύεται να πηγαίνουν οι γυναίκες. Στον ναό Σαμπαριμάλα, στη νοτιοδυτική πολιτεία της Ινδίας Κεράλα, απαγορεύεται να εισέρχονται οι γυναίκες ηλικίας 10-50 χρονών. Πιστεύεται πως σε αυτές τις ηλικίες μια γυναίκα μπορεί να σαγηνεύσει έναν άνδρα. Εντούτοις η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.

Μετά υπάρχει το όρος Ομίνε στην Ιαπωνία. Η περιοχή θεωρείται ιερή από τους οπαδούς του Σουγκέντο, που είναι μια αίρεση ανδρών οι οποίοι υποβάλλονται σε πολύ σκληρή φυσική δοκιμασία. Οι μοναχοί πιστεύουν πως καμία γυναίκα δεν μπορεί να αντέξει σε αυτήν τη δοκιμασία. Μάλλον δεν έχουν δει τι γίνεται στο Σώμα των πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ύστερα από πολλές δοκιμασίες γίνονται πλέον δεκτές και οι γυναίκες, ενώ στο Ισραήλ δημιουργήθηκε η πρώτη γυναικεία μεραρχία που έχει αποσταλεί στα σύνορα με τον Λίβανο, απέναντι στις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Και τέλος στη Χέρμπερτστρασσε του Αμβούργου, στη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια του Σαιντ Πάουλι, υπάρχουν ταμπέλες που αναγράφουν: «Απαγορεύεται η είσοδος σε νεαρές κάτω των 18 χρονών, αλλά και σε γυναίκες».

Πηγή: Sigmalive

Facebook
Twitter
Email
Sponsored