Τρίκαλα: Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα της πανδημίας

«Πλήγμα» στο εισόδημα των εργαζομένων

«Πλήγμα» στο εισόδημα των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα , λόγω της πανδημίας καταγράφει η έρευνα κοινής γνώμης, της εταιρείας ALCO που έδωσαν στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας.

Η έρευνα αφορά την καταγραφή, μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας και την τηλεργασία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 8-12 Ιανουαρίου, απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, δηλώνει το 22% των ερωτηθέντων ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.

Επίσης, σχεδόν 6 στους 10 (ποσοστό 58%) δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο, ενώ 4 στους 10 (ποσοστό 39%) εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους.

Και σε τοπικό επίπεδο καταγράφονται πολλά προβλήματα με τα εργασιακά δικαιώματα να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη, λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι να καλούνται να σηκώσουν το βάρος.

Οι καταγγελίες που καταγράφονται από την αρχή της πανδημίας αφορούν στις αρνητικές μεταβολές στις ατομικές συμβάσεις, σπαστά ωράρια, εκ περιτροπής απασχόληση, μερική απασχόληση, υπερωρίες σε ορισμένους κλάδους, ακόμη και “οικειοθελείς αποχωρήσεις”.

«Είμαστε σε επιφυλακή και σε αναμονή» ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων κ. Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι όταν θα τελειώσει η πανδημία, τότε θα βγουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατοϋπαλληλικού κέντρου πολλοί εργαζόμενοι χτυπούν την πόρτα του φορέα, προκειμένου να ενημερωθούν για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν στήριξη.

« Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων παρέμεινε ανοικτό και θα συνεχίσει να είναι» τόνισε ο κ. Οικονόμου, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να μη διστάσουν να απευθυνθούν στη Διοίκηση για να καταθέσουν τα προβλήματα τους.

«Αντεργατική επίθεση» Στην κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στάθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Κωνσταντίνα Παππή, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την αντεργατική επίθεση και σε συνθήκες πανδημίας.

Η βαθιά καπιταλιστική κρίση που ήρθε με καταλύτη τον κορωνοϊό επιβεβαιώνει τα τεράστια αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος και ότι το βαρέλι των αντεργατικών μέτρων δεν έχει πάτο για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου.

Αυτό που όλοι εμείς που παράγουμε και θεωρούμε λογικό να συμβεί, απόρροια της τεχνολογικής εξέλιξης και της επιστήμης, να μειωθούν οι ώρες εργασίας χωρίς την μείωση μισθών, βλέπουμε ότι θεωρείται παράλογο από την εργοδοσία και το κράτος και προχωρούν στην παραπέρα ευελιξία στον χρόνο εργασίας και την άρση της υπεραιωνόβιας κατάκτησης του 8ωρου, όπως και επίσης την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Η κα. Παππή ανέφερε ότι συνεχίζεται το χτύπημα στην ασφάλιση η οποία γίνεται σταδιακά χρηματοδοτούμενη μόνο από τους εργαζόμενους χωρίς την συμμετοχή κράτους και εργοδοσίας.

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η επικουρική ασφάλιση και παραπέρα ιδιωτικοποίηση.

Η επίθεση αυτή, είναι λογικό να φέρει αντιδράσεις, το γνωρίζουν πολύ καλά εργοδότες και κυβέρνηση και γι’ αυτό προωθείται ο παραπέρα ασφυκτικός έλεγχος στις εργατικές οργανώσεις, το φακέλωμα των συνδικαλιστών και των μελών των σωματείων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός της επαφής των σωματείων με τα μέλη τους και φυσικά ο περιορισμός των διαδηλώσεων με τον είδη ψηφισμένο νόμο για περιορισμό των διαδηλώσεων.

Αυτά όλα που ετοιμάζονται και αναδείξαμε με την απεργία στις 26 Νοέμβρη, είναι μπροστά μας και δεν πρέπει, όσο περνά από το χέρι μας, να περάσουν.

Για να δοθεί αυτός ο αγώνας με τους καλύτερους δυνατούς όρους απαιτείται ετοιμότητα, διαμόρφωση απεργιακού κλίματος, συζήτηση στα διοικητικά συμβούλια, επαρκής και συνεχής ενημέρωση στους εργαζόμενους.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνεται δουλειά με σκοπό την διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις και θωράκιση μέσο αυτών, δικαιωμάτων, μέτρων ασφαλείας, επιδομάτων κλπ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών Τρικάλων κ. Γιώργος Λιατίφης ανέφερε ότι η κατάσταση για το λαό και ειδικότερα για τους εργαζόμενους , μέρα με την μέρα γίνεται όλο πιο δύσκολη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση.

«Για όλη αυτή την κατάσταση , «εγκληματικές» είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που όχι μόνο δεν επιβάλει δια μέσω του υπουργείου εργασίας , ελέγχους στους εργασιακούς χώρους , στα εργοστάσια αλλά διατηρεί υποστελεχομένους όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΚΕΠΕΚ, επιθεώρηση εργασίας, ,ελεγκτές υγείας κλπ). Με ευθύνη της κυβέρνησης οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ δεν γίνονται με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς και τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για την ασφάλεια των εργαζομένων. Το υπουργείο εργασίας ακολουθεί ένα γενικό πρωτόκολλο χωρίς να εξετάζει τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς.

Αφήνουν στο απυρόβλητο την εργοδοσία , χωρίς να υπάρχει επικαιροποιημένο σχέδιο, της εκτίμησης του επαγγελματικού κινδύνου ως προς την αξιολόγηση των κρουσμάτων, των μέτρων πρόληψης και προστασίας έναντι της πανδημίας με τις απαιτούμενες οδηγίες και την συνδρομή των γιατρών εργασίας και των τεχνικών ασφαλείας . Γιατί φυσικά όλα αυτά αποτελούν κόστος για τους εργοδότες».

Κατά τον κ. Λιατίφη η Κυβέρνηση αντί να επιβάλει αυτονόητα μέτρα υγείας προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς παίρνει μόνο μέτρα αστυνόμευσής και «σκληρού lockdown». «Μέσα στους χώρους εργασίας ο συνωστισμός χτυπάει κόκκινο, η εντατικοποίηση αυξάνετε με ταχύτατους ρυθμούς, η τηλεργασία πλέον τείνει να γίνει καθεστώς , ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που βγάζουν εργαζόμενους σε αναστολή με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να τρέχουν.

Το σωματείο αλλά και η ομοσπονδία μας κεντρικά όλο αυτό το διάστημα με δεκάδες παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς , με απεργίες, με εξορμήσεις, με κινητοποιήσεις στο υπουργείο εργασίας, με την παρέμβαση στην επιθεώρηση εργασίας έχει πάρει πρωτοβουλία για την προστασία και την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων».

Συγκλονισμένη η εκπαιδευτική κοινότητα από τον χαμό του Βασίλη Γιαννούχου

Νέα σύλληψη για ναρκωτικά στα Τρίκαλα

Τρίκαλα: Το πορτοφόλι που βρήκε τον “έκαψε”

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Λαλίστατος & εύθικτος για όλα, αλλά όχι για τις «εξυπηρετήσεις»

Ξεμπλόκαρε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 75-79 στα Τρίκαλα

Θρήνος στα Τρίκαλα: Πέθανε ο Χρήστος Κατσιάβας

Επιλέγουν την εθελούσια έξοδο οι Τρικαλινοί εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ

Ο Τρικαλινός μακιγιέρ του “Style me up”

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία