Ηλεκτρονικά η κατάθεση των πινακίδων – Το σχέδιο της κυβέρνησης

pinakides

Οι πινακίδες θα παραμένουν στην κατοχή των ιδιοκτητών

Νομοθετική διάταξη που θα επιτρέπει ηλεκτρονικά την κατάθεση  των πινακίδων κυκλοφορίας προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να μην υπάρχει προσέλευση χιλιάδων πολιτών στις εφορίες από όσους θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχουν περιθώρια συνωστισμού, και ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προσανατολίζονται στο να χρησιμοποιηθεί ένα καινούργιο σύστημα που θα μας επιτρέπει να καταθέτουμε ηλεκτρονικά τις πινακίδες μας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα επισκέπτονται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην ΑΑΔΕ και εκεί θα δηλώνουν ότι επιθυμούν να τεθεί σε ακινησία το όχημά τους.

Οι πινακίδες θα παραμένουν στην κατοχή των ιδιοκτητών, όμως σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να παραβιάσει το καθεστώς της ακινησίας τότε θα προβλέπονται πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε περίπτωση που εντοπιστούν από τις αστυνομικές αρχές οδηγοί που κυκλοφορούν στον δρόμο παρότι έχουν δηλώσει το όχημά τους σε καθεστώς ακινησίας, θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα ανέρχονται σε 3.000 ή και σε 5.000 ευρώ.

Για το θέμα μίλησε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι ήταν μια ιδέα της του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και του υπουργείου Οικονομικών, που το υπουργείο του την αγκάλιασε.

“Να δηλώνεις σε πλατφόρμα ψηφιακά ακινησία (οχήματος) χωρίς να χρειάζεται να πας τις πινακίδες σου ο ίδιος στην εφορία για να μην πληρώνεις τέλη (Ηλεκτρονικά η κατάθεση των πινακίδων)… Αλλά εφόσον κυκλοφορείς, τότε τα πρόστιμα θα είναι μεγαλύτερα”, είπε.


Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πώς μπορείτε να πάρετε πίσω τις πινακίδες χωρίς “πέναλτι”

Εγκύκλιο σχετικά με την άρση ακινησίας οχημάτων για το έτος 2020 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας εξέδωσε η ΑΑΔΕ. Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δίνεται η δυνατότητα, για το έτος 2020, καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, από κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, τα οποία είτε έχουν τεθεί από αυτούς σε εκούσια ακινησία, είτε βρίσκονται για άλλους λόγους σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας.

Δείτε επίσης

Τέλη κυκλοφορίας: 7 sos απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται παράταση… πριν ακόμη αναρτηθούν στο Taxis

Τέλη κυκλοφορίας : Ποιοι γλιτώνουν την πληρωμή τους

Σχετικά άρθρα

Στην ίδια κατηγορία