Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Μια στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως πέφτει θύμα βίας

Τον Δεκέμβρη του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με απόφαση της, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Είναι δεδομένο πως η βία κατά των Γυναικών είναι μια παγκόσμια πανδημία που μπορεί να εμφανιστεί είτε με λεκτική είτε με επιθετική μορφή βίας.

Η έμφυλη βία είτε μέσα στην οικογένεια είτε μέσα στην κοινωνία όπως ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, το trafficking/σωματεμπορία είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ισότητα των φύλων και αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία.

Το θετικό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι πως τον τελευταίο καιρό πολλές γυναίκες καταφέρνουν να άρουν το πέπλο του φόβου από πάνω τους και να μιλήσουν για το δράμα που ζουν είτε στο σπίτι τους, είτε στην εργασία τους είτε οπουδήποτε αλλού.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι για να εξαλειφθεί κάθε μορφή βίας που μαστίζει ακόμη και την σημερινή δημοκρατική εποχή και κοινωνία θα πρέπει επιτέλους να σπάσει κάθε αλυσίδα σιωπής και ντροπής. Καμία γυναίκα δεν είναι η μόνη.

Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Είναι μείζονος σημασίας να αντιληφθούν επίσης όλοι οι άνδρες ότι ο ανδρισμός τους δεν ορίζεται από την μυϊκή τους δύναμη επάνω στη γυναίκα τους ή την σύντροφό τους, αλλά από το χαμόγελο που φορούν εκείνες,  όταν είναι στο πλευρό τους.

Τα οφέλη που θα αποκομίσει η κοινωνία στο σύνολό της, οι οικογένειες και κάθε γυναίκα ατομικά θα είναι ανεκτίμητα και τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια αληθινά παραδειγματική κοινωνία με ισότητα και αλληλοσεβασμό ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Τα 7 στα 10 θύματα κακοποίησης είναι γυναίκες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης ενώ οι 6 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Η σχέση λοιπόν της κακοποίησης με το χαμηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο των γυναικών είναι μύθος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ μόνο ένας στους δέκα δράστες είναι άνεργος. Επιπροσθέτως, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η οικονομική κρίση δυστυχώς επηρεάζει αυξητικά το φαινόμενο και θα συνεχίζει να υφίσταται αφού παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών έχουν την τάση να αναπαράγουν το φαινόμενο, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί και κανόνα.

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ;

ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr .

24ΩΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Τώρα , μπορείς να μιλήσεις και συ! Μη διστάσεις! Είμαστε κοντά σου, σε όλη την Ελλάδα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η ΓΓΙΦ λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής σε γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά.

Δείτε επίσης

Δ. Τρικκαίων: Εκστρατεία ενάντια στη βία κατά γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σχετικά άρθρα

Στην ίδια κατηγορία