Πήλιο: Μπουμπάρι

Πήλιο: Μπουμπάρι

Το Μπουμπάρι, είναι μια Πηλιορίτικη παραδοσιακή συνταγή που συναντάμε και σε άλλες περιοχές κυρίως της Θεσσαλίας

Πήλιο: Μπουμπάρι .Το Μπουμπάρι, είναι μια Πηλιορίτικη παραδοσιακή συνταγή που συναντάμε και σε άλλες περιοχές κυρίως της Θεσσαλίας. Οι παραλλαγές και εδώ πολλές, συνήθως δε χρησιμοποιούν το συκώτι, αλλά μόνο ένα κομμάτι από το πνευμόνι, την καρδιά και τα γλυκάδια από το αρνί. Ενώ, τέλος, σε κάποιες περιοχές αντί για ρύζι βάζουν πλιγούρι.

Υλικά

  • 1 παχύ έντερο (μπουμπάρι)
  • 1 μικρή συκωταριά (300 γρ.)
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. άνηθο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
  • ⅓ φλιτζ. ρύζι Καρολίνα
  • λίγο ξίδι
  • 1 κιλό πατάτες μικρές ολόκληρες
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε καλά το έντερο μέσα κι έξω, το αφήνετε για 15΄ στο ξίδι, ξεπλένετε πάλι πολύ καλά. Ζεματάτε και κόβετε τη συκωταριά ψιλά κομματάκια. Βάζετε το μισό λάδι να κάψει και σοτάρετε λίγο τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τη συκωταριά και τον κιμά. Προσθέτετε τη ντομάτα και ανακατεύετε πάνω στη φωτιά μερικά λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά της. Κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε στα υλικά τον άνηθο, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Γεμίζετε με το μείγμα αυτό το έντερο προσέχοντας όμως να μη το παραγεμίσετε. Το βάζετε στη μέση του ταψιού σας σε σχήμα σπιράλ χαλαρά και τριγύρω τοποθετείτε τις πατατούλες τις οποίες έχετε αλατοπιπερώσει. Τρυπάτε προσεκτικά το έντερο με καλαμάκι σε διάφορα σημεία για να μπορεί να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να μη σκάσει το έντερο. Περιχύνετε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι μας, προσθέτετε ½ φλιτζάνι νερό και ψήνετε το φαγητό σας στους 175οC βαθμούς για 1½ ώρα περίπου στην αρχή σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να μην στεγνώσει. Προσέχετε μήπως χρειαστεί λίγο νεράκι. Την τελευταία ½ ώρα αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσει το φαγητό σας.

Πηγή: gastrotourismos.gr

Δείτε επίσης:

Ταραμοσαλάτα σε τρεις παραλλαγές

Μενουδέλι ή Χοντρομενούδελο Πελοποννήσου (κοκκινιστή σούπα με φιδέ)

Προζυμόπιτα φουσκωτή: Από την Πύλη Τρικάλων

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία