Προσφυγικό: Ανησυχία για τη συγκέντρωση μολύβδου στο Καρά Τεπέ

Προσφυγικό : Έντονη ανησυχία για τη συγκέντρωση μολύβδου στο Καρά Τεπέ

Να εκκενωθεί το καμπ ζητούν 20 ΜΚΟ

Την άμεση εκκένωση του προσωρινού κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι Λέσβου ζητούν με ανακοίνωσή τους 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω των ανησυχιών για συγκέντρωση μολύβδου στην περιοχή.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το θέμα αυτό, στις 23/1, ανέφερε ότι έπειτα από έλεγχο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, όλα τα δείγματα που ελήφθησαν εντός οικιστικής περιμέτρου είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μολύβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση, ωστόσο εντοπίστηκε συγκέντρωση μολύβδου ανώτερη των αποδεκτών ορίων σε τμήμα της δομής εκτός της κατοικημένης περιοχής.

Οι οργανώσεις απαντούν ότι η ανακοίνωση αυτή «αφήνει ελάχιστα περιθώρια καθησυχασμού» και αντίθετα «γεννά και νέα ερωτήματα ως προς τη σημασία και βαρύτητα που δίδεται στην προστασία της υγείας ανθρώπων που διαβιούν ή/και εργάζονται στην προσωρινή δομή».

Μεταφορά του πληθυσμού σε κατάλληλες δομές

Επίσης, ζητούν από το υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν ότι η ζωή και η υγεία του πληθυσμού δεν κινδυνεύει, να προβούν στην άμεση εκκένωση του καταυλισμού και τη μεταφορά του συνόλου του πληθυσμού σε κατάλληλες δομές και να προχωρήσουν στην άμεση διερεύνηση της περιοχής από ειδική επιστημονική ομάδα.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ActionAid Ελλάς, Choose Love, Δράση για την Εκπαίδευση, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ECHO100PLUS, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Equal Rights Beyond Border, Θάλασσα Αλληλεγγύης, Κέντρο Διοτίμα, Legal Centre Lesvos, Lesvos Solidarity, Mobile Info Team, Odyssea, Refugee Rights Europe, Samos Volunteers, Terre des hommes Hellas, Fenix-Humanitarian Legal Aid, HIAS Ελλάδας και HumanRights360.

Αντίστοιχη ανακοίνωση για το θέμα έχουν βγάλει και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι τονίζουν ότι σύμφωνα με ιατρικές μελέτες «ακόμα και χαμηλά επίπεδα μολύβδου σχετίζονται με θάνατο από καρδιαγγειακές βλάβες, ενώ η έκθεση σε μόλυβδο σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία», ενώ προσθέτουν ότι αυτή η ανάλυση «έρχεται ήδη αργά, δηλαδή πέντε μήνες μετά τη δημιουργία του καταυλισμού».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Το Σάββατο στα Τρίκαλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τέλος εποχής για την γέφυρα του Διαλεχτού

Τα γλέντια εν μέσω πανδημίας είναι για λίγους και «εκλεκτούς» (;)

Εργασίες κλαδέματος και καλλωπισμού στα Τρίκαλα

“Εναλλακτικό καφεδάκι” από τον Τρικαλινό guru των βοτάνων, Άγγελο Ορέστη

Σε μηχανική υποστήριξη η 8χρονη μαθήτρια από το Βελεστίνο

Γιαγιά πούλαγε ηρωίνη και ζητά 100.000 ευρώ κρατική αποζημίωση

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο Τwitter μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στην ίδια κατηγορία