Η Ταυτότητα της Ημέρα

Η Ταυτότητα της Ημέρα

Σήμερα είναι του Ασυγκρίτου, Ερμού, Ηρωδίωνος, Ρούφου και Φλέγοντος των Αποστόλων, εκ των Εβδομήκοντα, και γιορτάζουν ο Φλέγων και η Φλόγα

Η ταυτότητα της ημέρας σήμερα Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 είναι η 98η ημέρα του έτους. Η ανατολή του ηλίου έγινε στις 06:58 π.μ. και η δύση του ηλίου θα γίνει στις 19:55 μ.μ..

Σήμερα είναι του Ασυγκρίτου, Ερμού, Ηρωδίωνος, Ρούφου και Φλέγοντος των Αποστόλων, εκ των Εβδομήκοντα, και γιορτάζουν ο Φλέγων και η Φλόγα.

Άγιος ΦλέγωνΟ Άγιος Φλέγων υπήρξε ένας από τους Εβδομήκοντα Αποστόλους, που αποτελούσαν τον ευρύτερο κύκλο των μαθητών του Ιησού και πρέπει να διαχωρίζονται, τόσο από τους 12 Αποστόλους, όσο και από τον Απόστολο Παύλο.

Η μνήμη του τιμάται στις 8 Απριλίου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Φλέγων.

Σύμφωνα με το ορθόδοξο Αγιολόγιο, ο Φλέγων ήταν ο πρώτος επίσκοπος Μαραθώνος και ταυτίζεται με τον Φλέγοντα, που αναφέρεται στην προς Ρωμαίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου (ιστ’ 14).

Σύμφωνα με άλλες εκκλησιαστικές πηγές, ο Φλέγων αναφέρεται ως επίσκοπος Μαράθων, Μαραθών, Μάρθων ή Παρθών.

Το πού κήρυξε και πότε απεδήμησε ο Φλέγων, δεν το γνωρίζουμε.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

  • Ζωγράφισε Ένα Πουλί (Draw a Bird Day)
  • Ημέρα Μνήμης Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος
  • Ημέρα του Έθνους των Ρομά
  • Στην αρχαία Αθήνα τιμούσαν την Αρτέμιδα την Ελαφηβόλο (που τοξεύει ελάφια).
  • Γιορτή των Ανθέων στην Ιαπωνία (Hana Matsuri),με αφορμή την επέτειο γέννησης του Βούδα.
  • Εθνική Ημέρα Εμπανάδα (ισπανικό πιττάκι) στις ΗΠΑ.

Σαν σήμερα


Διονύσιος Σολωμός (1798 – 1857)

Διονύσιος Σολωμός

Ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ο αρχηγέτης της Επτανησιακής Σχολής, είναι μια από τις κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες του Νεώτερου Ελληνισμού. Τον Μάιο του 1823, σε μια περίοδο ιδιαίτερης έξαρσης της Ελληνικής Επανάστασης, έγραψε το εκτεταμένο ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία», οι δύο πρώτες στροφές του οποίου, σε μουσική Νικολάου Μάντζαρου, αποτελούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, ως εξώγαμο τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη.

Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του ιταλού δασκάλου του Ρώσση. Επτά χρόνια αργότερα πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε, άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα, ενώ ήρθε σε επαφή με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και αξιόλογους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.

Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Εκεί άρχισε να γράφει τα πρώτα του αξιόλογα στιχουργήματα στα ελληνικά. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως Εθνικός μας Ύμνος. Λίγο αργότερα, συνέθεσε το λυρικό ποίημα Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάυρον και ακολούθησαν Η καταστροφή των Ψαρών, Η Φαρμακωμένη, Ο Λάμπρος, Εις Μοναχήν, Ο Κρητικός, Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι, Ο Πορφύρας.

Στα τέλη του 1828 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα, συνεχίζοντας την ενασχόλησή του με την ποίηση σχεδόν απομονωμένος. Δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι στην ελευθερωμένη Ελλάδα, γιατί, όπως υποστηρίζεται, «δεν εσυνηθούσε να θεατρίζει στο εθνικό του φρόνημα αλλά μες το άγιο βήμα της ψυχής».

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1849 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, διότι «με την ποίηση του διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία».

Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα, ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο και τοποθετήθηκαν αρχικώς σ’ ένα μικρό μαυσωλείο στον τάφο του Κάλβου.

Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης:

Δώρο Πάσχα 2021: Πώς θα το λάβουν οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης

Χειροπέδες σε Τρικαλινό που καλλιεργούσε χασίς

Βρείτε το TV10.gr στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.tv10.gr

Ακολουθήστε το TV10.gr  στο Facebookκαι μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το TV10.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Στην ίδια κατηγορία