Η πανδημία θα «αποφασίσει» για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στα Τρίκαλα

Διαφορετικές θα είναι φέτος οι γιορτές των Χριστουγέννων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού «Μύλος των Ξωτικών» δε θα γίνει- όπως έχει προαναγγείλει η δημοτική Αρχή Τρικκαίων από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου- ενώ ακόμα ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, αφού η πανδημία «καλπάζει» και ο στόχος για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου φαίνεται ν’ απομακρύνεται.

Παρόλα αυτά, στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για αυτή την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ – μέσω τηλεδιασκέψης- θα έρθει προς συζήτηση και προς έγκριση η λήψη απόφασης για την ανάθεση στην e-Trikala της διοργάνωσης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Στόχος είναι να δοθεί το «πράσινο φως» στην e- trikala να προχωρήσει στο σχεδιασμό των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, ώστε όταν θα ισορροπήσει η κατάσταση να είναι καθόλα έτοιμη και να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το τι θα γίνει τις ημέρες των Χριστουγέννων, αφού όλα είναι ρευστά και κρέμονται από την εξέλιξη της πανδημίας. Ωστόσο, μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν είναι να τοποθετηθούν ξύλινα σπιτάκια σε διάφορα σημεία της πόλης, ένα καρουζέλ κτλ. Βέβαια, όλα αυτά θα αποφασιστούν το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί και ο στολισμός τόσο της πόλης, όσο και των άλλων περιοχών του Δήμου Τρικκαίων, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 28 Νοεμβρίου θα ανάψει και το χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Μάλιστα, η δημοτική Αρχή προγραμματίζει και διαδικτυακή εκδήλωση, σε μια προσπάθεια να δώσει ένα χαρούμενο τόνο, τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Τρίκαλα: Απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων λόγω Μύλου

Το μούδιασμα από τη ματαίωση του φετινού Μύλου των Ξωτικών, του μεγαλύτερου Χριστουγεννιάτικου πάρκου της χώρας, νοιώθει ήδη η αγορά των Τρικάλων. Η πόλη θα χάσει φέτος ένα εισόδημα που δίνει μεγάλη ανάσα στους επαγγελματίες, με πρώτους την εστίαση και τον τουρισμό. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι μία ταβέρνα στα “Μανάβικα”, τις ημέρες του Μύλου, γεμίζει και αδειάζει σχεδόν τρείς φορές αποκομίζοντας “λίπος” για ένα εξάμηνο. Επίσημα στοιχεία των οικονομικών απωλειών δεν υπάρχουν αλλά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χρήστος Μπλουγούρας, υποστηρίζει ότι το ποσό του τζίρου που κάνουν τα “Ξωτικά” στα Τρίκαλα ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος των 80 εκ. ευρώ.

Το θέμα απασχόλησε και την εφημερίδα “Καθημερινή”. Το ρεπορτάζ της Λίνας Γιάνναρου σημειώνει τα εξής:

«Κανονικά», αυτές τις μέρες, τα αιτήματα από σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, καλλιτεχνικές ομάδες, εργαστήρια, ωδεία, νεανικά και μαθητικά μουσικά σχήματα και σχολές χορού για συμμετοχή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μύλου των Ξωτικών θα είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν βροχή στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής.

Το φθινόπωρο, που για τους περισσότερους ενέχει τη μελαγχολία του αποχαιρετισμού του καλοκαιριού, σηματοδοτεί για τα Τρίκαλα την έναρξη της καλύτερης εποχής του χρόνου.

Ο Μύλος των Ξωτικών, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της Ελλάδας, που μετέτρεψε τα Τρίκαλα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό της εορταστικής περιόδου, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας (πέρυσι κατέγραψε πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες), απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία και κυρίως τη συμμετοχή όλης της πόλης.

Εκτός από φέτος. Φέτος, το πνεύμα των Χριστουγέννων έρχεται αντιμέτωπο με το φάντασμα του κορωνοϊού.

«Μαχαιριά. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω». Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δεν χρυσώνει το χάπι.

Η απόφαση για μη διεξαγωγή του φετινού 10ου Μύλου των Ξωτικών ήταν αναγκαία, αλλά επίπονη. Για τον ίδιο, για την πόλη, όπως λέει την «Κ»: «Η φετινή θα ήταν επετειακή διοργάνωση, αλλά θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο να στηθεί ένας Μύλος με τις διαδικασίες και δομές που στηνόταν όλα αυτά τα χρόνια», τονίζει.

«Αποφασίσαμε αντί για αυτόν να κάνουμε μια γιορτή σε ευρεία κλίμακα, με τον στολισμό διαδρομών γύρω από το ποτάμι, διάσπαρτα παιχνίδια μέσα στην πόλη ώστε να μην υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων».

Δεν θα είναι το ίδιο, θα είναι όμως κάτι. «Η αλήθεια είναι ότι το πλήγμα για την τοπική κοινωνία θα είναι μεγάλο. Οχι μόνο από οικονομική σκοπιά. Ο Μύλος ήταν η χαρά μας. Από Σεπτέμβριο μπαίναμε όλοι στο κλίμα της προετοιμασίας».

Οπως λέει, πάντως, στην «Κ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστος Μπλούγουρας, ο τζίρος του Μύλου των Ξωτικών στις 40 μέρες λειτουργίας του ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ στο σύνολο των κλάδων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Μύλος ήταν μεγάλο πλεονέκτημα για την αγορά και χρόνο με τον χρόνο οι τζίροι ανέβαιναν. Νομίζω ότι η ακύρωσή του θα πλήξει καίρια τον κλάδο της εστίασης αλλά και το τουριστικό κομμάτι, όχι μόνο στα Τρίκαλα αλλά σε όλο τον νομό».

Ξενοδόχος της περιοχής, ο κ. Πάνος Πασχάλης, λέει στην «Κ» ότι τα τελευταία χρόνια οι επισκεψιμότητες την περίοδο του χειμώνα είχαν αυξηθεί τουλάχιστον 20-30% χάρη στον Μύλο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλούγουρα, μερίδιο του τζίρου είχαν αρχίσει να παίρνουν και οι έμποροι. «Την τελευταία σεζόν συνάδελφοι που δεν δούλευαν ποτέ με τον τουρισμό άρχισαν να δουλεύουν και με επισκέπτες».

Αλλωστε, πέρυσι, οι επισκέπτες ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο. «Αυτά είναι πράγματα που παλιότερα δεν τα ζούσε η πόλη. Με το που τελείωνε η διοργάνωση, αρχίζαμε να συζητάμε για την επόμενη. Τι να κρατήσουμε, τι να αφήσουμε…».

Δείτε επίσης

Τρίκαλα: Απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων λόγω Μύλου

Facebook
Twitter
Email
Sponsored